Tags: 10 lucruri pe care trebuie neaparat sa le stii inainte de a-ti cumpara iPad, iPhone, iPod, iTuines, App Store, Apple, Steve Jobs



Cum de cateva zile sunt posesorului unui iPad nou-nout, de-abia iesit de pe linia de productie din... China, e momentul sa va spun cateva lucruri despre noua inventie a lui Steve Jobs, fondatorul Apple.

La inceput a fost iPod-ul. Dupa ce a revolutionat lumea playerelor si mai ca a trimis in faliment marii producatori de Walkman-uri si CD-playere, Jobs a dat lumii iPhone-ul. Si, peste noapte, au aparut asa-zisii "iPhone addicted people". Eu sunt unul dintre ei. Imi citesc mailurile la semafor la Unirii, citesc Ziarul Financiar la Universitate si Adevarul la Romana. Ascult muzica atunci cand astept in anticamera vreunui mare director si ma joc tenis de masa cu baiatul meu de 2 ani si 7 luni. Lumea telefoanelor mobile a fost schimbata pentru totdeauna. Marii jucatori, precum Nokia, Sony Ericsson, Samsung, LG sau Motorola nu au reusit sa tina pasul cu Apple. De aceea, astazi, telefoanele inteligente se impart in doua categorii: iPhone si restul. Am pus mana ieri pe un HTC, la Verizon, si am ramas mut de incantare. Are player de Flash, are port USB, este rapid si arata bine. Dar iPhone-ul are ceva magic. Magie alba sau neagra, inca nu mi-am dat seama... Dar magie e sigur. E ca un drog.

Dupa iPhone, Steve Jobs s-a dus in birourile sale de la Cupertino si a imaginat un nou produs revolutionar: iPad. Ca intre iPod si iPad nu e nici o diferenta de pronuntie la cei cu engleza mai inapoiata, asta este o alta discutie. Dar asta e numele noului gadget Apple si cu asta defilam. Cand am ajuns noi in San Francisco, se lansase versiunea 3G de cateva ore. Inca erau cozi la magazinul Apple din centrul orasului californian, un fel de magazin oficial unde se lanseaza cam tot ce e nou de la firma cu marul ca logo. In magazin, traineri si speakeri ii ajutau pe oameni sa inteleaga ce face... butonul Apple. De fapt, singurul buton pe care-l gasesti pe intreag device-ul.

Dincolo de strategia de marketing formidabila - Apple a dat din nou lectii de PR, brand awerness etc. - iPad este o tableta - si nu un mini-laptop cum gresit spun cei de la PCFun.ro - cu multe probleme si doar cateva beneficii. Asadar, inainte de a face pact cu diavolul, trebuie sa stii ca:

1. Daca ai iPhone si esti indragostit de el, atunci vei trai o noua poveste de dragoste, si mai intensa, cu iPad. iPad este doar un iPhone altoit, care a luat multi steroizi. Insa problemele lui iPhone s-au transferat in intregime si la iPad. Iar cea mai mare problema este "senzatia de inchisoare". Cumpari un iPad si e ca si cum ai intra la Alcatraz. Nu mai poti face nimic altceva in afara de ceea ce te lasa gardienii. Iar gardienii se numesc iTunes si AppStore.

2. Daca reteaua WiFi la care incerci sa te conectezi e mai slabuta din fire (o fi tinut vreo dieta, ceva, in ultima vreme), sansele sa te conectezi cu un iPad sunt aproape nule. Probabil ca Steve Jobs a cauta cel mai prost WiFi din lume (si cel mai ieftin) si l-a pus pe iPad. Tableta se misca insa superb atunci cand reteaua e puternica. Ca o comparatie, acolo unde Dell are 3 liniute din 5 (la fel si Acer), iPad are o singura liniuta. Si aia cu intreruperi, de dai Choose WiFi Network pana cand se toceste ecranul.

3. Daca iei un iPad cu 3G si crezi ca toate problemele tale cu conectarea la Internet s-au terminat, te inseli. Asa cum ra de asteptat, Apple a fost si de aceasta data diferit. Asa ca SIM-ul pe care-l ai in iPhone sau in cine stie ce Orange Business Everywhere ori Vodafone nu va merge. Steve Jobs a ordonat, efectiv, marilor operatori mondiali de telefonie mobila sa schimbe SIM-urile pentru iPad. Niste baieti din Berceni au reusit sa introduca un SIM vechi si sa gaseasca reteaua dupa ce l-au lucrat artistic cu foarfeca. Daca nu va pricepeti la taiat, asteptati pana cand apare noul SIM.

4. Daca vrei sa vezi niste filmulete de pe Realitatea.net sau Sport.ro, trebuie sa te lasi pagubas. Sau pagubasa, daca esti de sex feminin. Steve Jobs a declarat razboi total companiei Adobe, care are Flash-ul, asa ca, exact ca in Seinfeld, cu Soup Nazzi, ti se spune: "No Flash for you!". Asa ca vei vedea site-urile in Flash atunci cand iti vei vedea ceafa fara oglinda. La fel, nu vei prinde nici un post tv decent pe Internet, caz in care poti sa renunti la conexiunea Broadband, care cam de aia a fost inventata...

5. Daca faci parte din categoria celor care si-au luat Nokia 3310 pentru ca ii tinea bateria doua saptamani, ei bine, vei fi mai mult decat multumit de iPad. Eu butonez de trei zile si sunt de-abia la 41%. Ca la iPhone, este impresionant ce baterie au putut sa-i puna in conditiile in care numai ecranul mananca o groaza de energie.

6. Daca esti mare cititor de carti in format electronic sau de ziare online, probabil ca iPad este cel mai frumos lucru care ti se putea intampla, din punct de vedere tehnologic. Cartile se citesc absolut fabulos, dai paginile cu degetul, insa daca vrei sa-ti citesti pdf-urile furate de pe Net, mai bine renunti. Nu ai voie sa vezi in formatul de eReader decat cartile cumparate din iTunes. Iar ca roman, ai acces la iTunes cam din parti. asta ca sa fiu elegant...

7. Daca vrei sa-ti transferi si tu ca omul niste fotografii de pe PC pe iPad si vrei sa folosesti un cablu USB, renunta. Nu poti introduce cablul USB in slotul iPad (unicul, de altfel) decat daca dai cu ciocanul. Exista niste adaptoare, insa organizarea fisierelor in foldere, ca la Windows, e aproape imposibila. Aproape, spun.

8. Daca vrei sa faci poze cu iPad-ul, cumpara-ti o camera foto separata si lipeste-o cu un leucoplast de iPad, ca sa tina bine. Steve Jobs, pentru care am tot respectul, sa ne intelegm bine, probabil ca a decis sa vina cu camera foto la versiunea 2.0 sau 3.0.

9. Daca iti place sa lasi un site sa se incarce si, intre timp, sa te uiti pe aplicatia de Twitter, atunci cumpara-ti doua iPad. Asta pentru ca la Apple conceptul de multitasking, la iPhone si iPad, inca nu s-a inventat. Mai mult, aplicatiile nu dau eroare, ca la Microsoft, insa dispar pur si simplu de pe ecran. Cam cand iti este lumea mai draga.

10. Daca te bate gandul sa te apuci de scris romane pe iPad, trebuie sa stii ca tastatura este revolutionara (ma refer la tastatura de pe ecran, nu cea separata, care e cam 10% din pretul tabletei). Atat de revolutionara incat eu nu m-am putut obisnui cu ea. Nu pot scrie si pace pe acele litere care nu scot sunetul atat de familiar al tastaturii de desktop sau de laptop.

Insa, trecand peste toate cele 10 probleme de mai sus, cand pui mana pe un iPad te simti, dintr-o data, diferit. Parca ai trecut pe etno-botanice. Si nu glumesc deloc. Dupa 2 ani de utilizare iPhone am ajuns, vorba prietenului Liviu Plesoianu, sa dau cu degetul pe televizor cand vreau sa schimb programele. Cu iPad-ul, datul cu degetul e si mai fascinant. Asta pentru ca ecranul e mai mare... Logic.

Concluzia mea e simpla. Nu sunt un analist al noilor tehnologii. Ii las pe altii sa se laude cu asta. Sunt un simplu client care a scos din buzunar 600 de dolari pentru un iPad. Intr-o tara civilizata, in care pirateria software e sub 10-15%, iPad-ul este cea mai mare cucerire a stiintei din ultimii 10 ani. Oamenii intra pe App Store si iTunes, cumpara, sunt satisfacuti. Un act comercial simplu. In Romania nu poti intra pe iTunes-ul american, iar aplicatiile nu sunt decat cateva. Si alea aproape inutile. Pentru un popor obisnuit sa fure licentele de Windows, sa nu plateasca nimic pe e-book-uri si pe filmele luate de pe DC++, iPad-ul este doar un sistem inchis. Care se poate sparge, e adevarat (jailbreak), dar mare atentie ca pierdeti garantia.

Sunt convins ca noi, romanii, vom utiliza noul iPad altfel. Doar suntem cu totul si cu totul diferiti de ceilalti locuitori ai planetei. La fel cum Apple e diferit de Restul Lumii.

Daca stai in dubiu, sa-ti iei, sa nu-ti iei, iti spun un singur lucru: orice ai face, oricum vei regreta. Enjoy!

P.S. Interesant este ca la mega-conferinta Web 2.0 din San Francisco (la care cu mandrie particip) un nene ne-a aratat tableta... Google. E un iPad care stie cam de toate: si Flash, si USB, si Android. Mai dureaza putin pana iese pe piata. O fi prea devreme? O fi prea tarziu? Cert este un singur lucru: daca exista vreo companie care se poate bate de la egal la egal cu Apple, zi de vara pana-n seara, atunci aceasta companie este Google! Am zis!


căutare personalizată






RSS 2.0 - Campeanu.ro Flux RSS | Ajutor

E-@ltfel Romania | Marketing online | Controlul si reducerea costurilor | Corespondenta de afaceri | Strategii de vanzari | Stirea zilei | Bilete avion ieftine | Sport