Legea pensiilor: nu se doreste promulgarea



Tags: Legea pensiilor, pensii



"Stimate domnule presedinte, Curtea Constitutionala a decis ca Legea privind sistemul unitar de pensii publice respecta, pe fond, prevederile Constitutiei Romaniei. Aceasta este o decizie pe care Partidul Social Democrat o regreta, dar o accepta. insa, domnule presedinte, aceasta lege a fost adoptata in mod fraudulos, de catre Camera Deputatilor, cu concursul direct al presedintelui acestui for, Roberta Alma Anastase", arata Ponta in scrisoarea adresata sefului statului si remisa agentiei MEDIAFAX.

Liderul PSD ii transmite sefului statului ca, in calitatea sa de presedinte al Romaniei, este nu doar chemat, ci este obligat sa vegheze la buna functionare a institutiilor statului.

Victor Ponta aminteste prevederile articolului 80, alineat 2 din Constitutie, conform caruia: "Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. in acest scop, presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate".

Mentionand ca Parlamentul este principala institutie a unui stat democrat, prin rolul sau reprezentativ larg, liderul PSD apreciaza ca nu exista pericol mai mare pentru buna functionare a institutiilor statului decat ignorarea nerespectarii legii, a furtului, in cadrul unei institutii precum Camera Deputatilor.

"Daca intr-un stat se accepta un astfel de abuz, atunci putem vorbi despre finalul de facto al statului de drept. Este datoria dumneavoastra ca in acest moment de maxima tensiune sa faceti un gest de reala responsabilitate politica si sa trimiteti Legea privind sistemul unitar de pensii publice inapoi la Parlament, pentru ca aceasta sa fie votata prin respectarea procedurilor si a legii", ii scrie Victor Ponta lui Traian Basescu.

In opinia sa, decizia de a retrimite Legea privind sistemul unitar de pensii publice la Parlament este "singura solutie de a pune capat suspendarii statului de drept in Romania, din cauza fraudei fara precedent care s-a petrecut in Camera Deputatilor".

"Daca veti refuza sa luati o astfel de decizie - singura normala pentru respectarea legii - atunci veti deveni partas la furtul legislativ prin care Legea privind sistemul unitar de pensii publice a trecut de Camera anterior mentionata a Parlamentului. Ca atare, va veti asuma constient riscurile politice generate de aceasta situatie", ii mai scrie liderul PSD sefului statului.

Ponta precizeaza ca PSD este constient de faptul ca Romania are nevoie de o lege pensiilor si cunoaste conditionalitatile din Acordul cu Fondul Monetar International.

"Nici necesitatile Romaniei, nici FMI nu solicita insa adoptarea de acte normative prin frauda. inainte de orice, partenerii externi isi doresc o Romanie in care statul de drept functioneaza, iar promulgarea unei legi adoptate printr-o frauda evidenta inseamna anularea principiilor statului de drept. Cu speranta ca veti lua decizia corecta, Victor Ponta, presedintele Partidului Social Democrat", isi incheie scrisoarea liderul PSD.

Legea sistemului unitar de pensii publice este constitutionala, potrivit hotararii de miercuri a Curtii Constitutionale care a respins sesizarile PNL si PSD+PC. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Romaniei.

Dupa anuntarea deciziei CC, presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca social-democratii respecta decizia Curtii Constitutionale, dar ca ii vor cere din nou presedintelui Traian Basescu sa nu promulge Legea pensiilor, adoptata prin "frauda", in caz contrar declansand suspendarea acestuia.

Sursa: www.mediafax.ro


căutare personalizată






RSS 2.0 - Campeanu.ro Flux RSS | Ajutor

E-@ltfel Romania | Marketing online | Controlul si reducerea costurilor | Corespondenta de afaceri | Strategii de vanzari | Stirea zilei | Bilete avion ieftine | Sport