Cresc salariile profesorilor!



Tags: Cresc salariile profesorilor!, invatamant universitar, preuniversitar, salarii profesori



Invatamantul a fost intotdeauna defavorizat in Romania. Foarte multe dintre cadrele didactice din tara noastra au preferat sa se lase de meserie pentru ca nu s-au ajuns niciodata cu banii.

UE n-a adus nimic nou. Cele mai proaste salarii tot pe plaiuri mioritice sunt. Asta deoarece guvernantii nu privesc niciodata spre cei care i-au invatat sa buchiseasca Abecedarul. Este cunoscut faptul ca la noi un cadru didactic are o leafa ce nu depaseste cu mult suma de 1.000 de lei pe luna (cca. 300 de euro).

In aceste conditii este greu de crezut ca un educator poate duce un trai decent si nu e de mirare ca tot mai multi profesori tineri si talentati renunta la catedre. In prezent, un profesor cu o vechime de zece ani castiga 1.300 de lei (cca. 390 de euro), iar un debutant are un salariu de 500 de lei (in jur de 150 de euro).

CRESTERI. Incepand cu luna viitoare, conform Ordonantei de Urgenta nr.11/ 2007, toate cadrele didactice vor beneficia, in functie de grade, vechime si sporuri, de o crestere salariala. Astfel, un profesor debutant, cu doi ani vechime, care pana acum lua 777 lei, va avea o leafa de 893 de lei (270 euro), un invatator-educator, cu grad didactic I va lua 2.037 lei (600 euro), cu 427 lei mai mult fata de vechiul salariu.

Un preparator universitar, cu trei ani vechime, va ajunge la 1.124 lei de la 850 lei cat lua in luna septembrie. Pentru cadrele didactice debutante, cu studii medii, salariile raman in continuare foarte mici, o educatoare primind doar 762 RON (230 euro). Cresterile substantiale vor fi realizate de cadrele didactice cu gradul I.

De luna viitoare, un invatator cu peste 40 de ani vechime, gradul didactic I, va primi 2.037 lei, fata de 1.610 lei, un profesor gradul I va lua cu 547 lei mai mult si va ajunge la 2.612 lei (750 de euro), iar un profesor universitar ar putea incasa un salariu de baza de 5.242 lei (1.500 de euro).

Premierul Tariceanu a afirmat ca majorarile salariale din educatie trebuie facute insa cu mare atentie si ca sunt necesare corelari intre cresterile salariale si performantele economice. Tariceanu este de parere ca inflatia ar putea creste periculos daca salariile dascalilor ar fi marite artificial, fara sa existe o crestere economica palpabila.

VECINII. Comparativ cu tarile din Uniunea Europeana, Romania este codasa si la nivelul salariilor practicate in invatamant. Spre exemplu, in Republica Ceha, un invatator la o scoala elementara, cu 15 ani de experienta, este platit, cu 21 de euro pe ora, in conditiile in care preda cam 800 ore pe an, ajunge la circa 1.400 de euro, adica 46.000.000 lei (!) pe luna, se arata intr-o statistica citata de Prague Daily Monitor.

Profesorii de gimnaziu predau in jur de 600 ore anual si sunt platiti cu 28 de euro pe ora, astfel ca in medie, venitul lor lunar se apropie tot de frumoasa suma de 1.400 de euro. Dascalii din Polonia sunt mai slab platiti, salariile lor atingand, in cazuri fericite, 800 de euro. Oricum, mult mai mari decat in Romania. Ce mai putem spune insa despre Marea Britanie, unde salariile cadrelor didactice din invatamantul primar au trecut la inceputul acestui an de pragul de 60.000 de lire pe an. Adica 7.000-8.000 de euro pe luna. Comentariile sunt de prisos.

Nu emigrati in Bulgaria!

 

 

 

La vecinii nostri bulgari profesorii castiga in medie 450 de leva (230 de euro). Ei au intrat in greva generala pe o perioada nedeterminata dupa esuarea negocierilor cu Ministrul Educatiei, in care cadrele didactice au cerut dublarea salariilor incepand cu luna octombrie.

Cererea dascalilor a fost considerata imposibil de realizat de catre ministrul Educatiei, Daniel Valchev, care a propus sindicatelor profesorilor o marire de 15% de la 1 ianuarie si inca 15% din luna iulie anul viitor. Reprezentantii sindicatului au anuntat ca la greva vor participa mai bine de jumatate din cadrele didactice din toata tara.

Nici in Rusia leafa medie a unui profesor nu este mai mare de 280 de euro, dar veniturile depind intr-o foarte mare masura de zona in care cadrul didactic isi desfasoara activitatea. „Un profesor din Moscova poate ajunge la 1.100 de euro in vreme ce intr-un sat indepartat salariul sau nu ar depasi 140 de euro”, explica Ilia Arkipov de la editia in limba rusa a revistei Newsweek, pentru Jurnalul National. (sursa: www.jurnalul.ro)



căutare personalizată






RSS 2.0 - Campeanu.ro Flux RSS | Ajutor

E-@ltfel Romania | Marketing online | Controlul si reducerea costurilor | Corespondenta de afaceri | Strategii de vanzari | Stirea zilei | Bilete avion ieftine | Sport