Bucurestiul va avea 15 mall-uri noi pana in 2011



Tags: mall, Cotroceni Park, Militari Shopping, Sema Park, Casa Radio, cumparaturi, shopping, cadouri



Aflata pe pozitia a noua intr-un clasament al tarilor europene, dupa suprafata centrelor comerciale noi, Romania este una dintre atractiile importante ale dezvoltatorilor, potrivit unui studiu Cushman&Wakefield. Numai in Bucuresti se asteapta in urmatorii trei ani finalizarea a 15 mall-uri, suprafata inchiriabila urmand sa ajunga, pana la finele lui 2011, la un milion de metri patrati.

Cel mai mare dintre acestea, AFI Cotroceni Park, operat de catre AFI Europe (o divizie a grupului de investitii Africa Israel Investments), va fi gata cel mai probabil la finele acestui an. Considerat cel mai spectaculos centru comercial din Romania, dar si din regiune, Cotroceni Park se va intinde pe o suprafata construita de 210.000 de metri patrati, dintre care 75.000 de metri patrati inchiriabili.

Astfel, noul mall, amplasat la intersectia dintre Str. Vasile Milea si Bulevardul Timisoara (sector 6), va gazdui in jur de 250 de magazine, un complex de 20 de sali de cinema si un cinematograf 3D. Investitia estimativa in acest proiect este de 350 de milioane de euro. Pe langa centrul comercial, AFI Cotroceni Park va include si alte patru cladiri de birouri la care se va adauga un hotel.

Tot in sectorul 6 al Capitalei urmeaza sa fie dat in folosinta, in aprilie 2009, Militari Shopping. Situat pe Bulevardul Iuliu Maniu nr. 536-560, mall-ul operat de compania austriaca Krammer&Wagner va avea o suprafata inchiriabila de 49.500 de metri patrati si va presupune o investitie de 70 de milioane de euro.

In zona, mai precis pe locul fostei fabrici Semanatoarea (pe cheiul Dambovitei, in sector 6), se construieste Sema Park, dezvoltat de River Invest. Potrivit masterplanului initial, compania urma sa investeasca in jur de 700 de milioane de euro, intr-un complex rezidential de peste 655.000 de metri patrati, din care zona comerciala (mall, hipermarket si un hotel) ocupa in jur de 170.000 de metri patrati.

Din informatiile oferite de site-ul companiei, mall-ul urma sa aiba peste 71.000 de metri patrati, dispusi pe trei niveluri, iar investitia estimata in 2006 de presedinte River Invest, Ion Radulea, se cifra la 180 de milioane de euro. Potrivit oficialilor companiei, in momentul de fata se lucreaza la reactualizarea masterplanului.

Mai spre vest, la kilometrul 13 al autostrazii A1, Liebrecht&WooD a demarat constructia parcului de retail West Park, care va gazdui primul centru comercial de tip outlet din Romania. Magazinul, ce se intinde pe o suprafata de aproximativ 28.000 mp, va fi inaugurat la finele lunii noiembrie 2008.

Si Casa Radio, amplasata in centrul Capitalei, va gazdui un centru comercial de suprafata mare. Potrivit unui raport CB Richard Ellis-Eurisko, prima faza a proiectului preluat de catre Plaza Center va include, pe langa birouri, si o dezvoltare rezidentiala, si un mall cu o suprafata comerciala de 100.000 de metri patrati. Proiectul se va finaliza in 2010-2011, iar investitia necesara a fost estimata la 700 de milioane de euro.

Un alt proiect mixt, bazat pe un parteneriat public-privat ce se construieste in zona Unirii, este Esplanada. Complexul ridicat de Trigranit Corporation va cuprinde si un centru comercial cu o suprafata de 40.000 de metri patrati inchiriabili. Data finalizarii nu a fost inca stabilita. Tot aproape de centrul Capitalei, la Bucur Obor, dezvoltatorii proiectului Baneasa vor construi doua etaje de spatii comerciale, ce totalizeaza 40.000 de metri patrati inchiriabili.

In sudul Capitalei, in urmatorii doi ani vor aparea nu mai putin de trei mall-uri. Este vorba de Liberty Center, Grand Arena si Sun Plaza. Primul dintre acestea este dezvoltat de irlandezii de la Mivan si va fi inaugurat pe 1 noiembrie anul acesta. Localizat in cartierul Rahova, la intersectia Caii Rahovei cu Soseaua Progresul, Liberty Center va avea o suprafata inchiriabila de 25.000 de metri patrati si a necesitat o investitie de aproximativ 70 de milioane de euro.

Grand Arena se construieste in cartierul Berceni, la intersectia dintre bulevardul Metalurgiei si Soseaua Turnu Magurele si va dispune de o suprafata inchiriabila de 32.000 de metri patrati. Proiectul ale carui costuri au fost estimate la 120 de milioane de euro va fi gata in ultima parte a acestui an. In acelasi cartier, dar langa Big Berceni, se va deschide anul viitor si Sun Plaza.

Conform proiectului, mall-ul va avea o suprafata inchiriabila de 76.000 de metri patrati, o parte din ea fiind deja inchiriata. Din informatiile CBRE-Eurisko, Sun Plaza va gazdui un hipermarket Cora, o unitate BauMax si una Mobexpert, pe langa alte 170 de magazine si un cinematograf tip multiplex.

Ceva mai saraca in mall-uri la ora actuala, zona de nord a Bucurestiului se va imbogati in 2010-2011 cu complexul celor de la Globe Trade Center, Galleria. Potrivit CB Richard Ellis-Eurisko, centrul comercial va dispune de 60.000 de metri patrati inchiriabili, dispusi pe patru etaje. Valoarea proiectului este estimata la 100 de milioane de euro.

De asemenea, in 2010 urmeaza sa devina functional si Promenada Mall, centrul comercial din Floreasca City, complex care mai include si o cladire de birouri. Mall-ul va avea o suprafata inchiriabila de 33.000 de metri patrati si va gazdui 135 de magazine, fiind disponibile si 1.100 de locuri de parcare.

Intregul proiect va costa in jur de 250 de milioane de euro. In nord-estul Capitalei, pe soseaua... (continuare in Cotidianul).

Multumim, Cotidianul!



căutare personalizată






RSS 2.0 - Campeanu.ro Flux RSS | Ajutor

E-@ltfel Romania | Marketing online | Controlul si reducerea costurilor | Corespondenta de afaceri | Strategii de vanzari | Stirea zilei | Bilete avion ieftine | Sport