Primariile, obligate sa angajeze bone



Tags: bone, bona, ingrijire copii, gradinite, desprecopii.com, crese, babysitteri, copii



Incepand de anul viitor, copiii ar putea fi ingrijiti acasa sau in centre speciale, de la varsta de trei luni si pana ce termina clasa a IV-a.

Parintii si-ar putea lasa copiii in grija statului si dupa terminarea programului de gradinita sau scoala. Ministerul Muncii are in proiect crearea, de la 1 ianuarie 2009, a unor servicii de educatie si ingrijire pe timpul zilei a copiilor de la varsta de trei luni si pana la absolvirea clasei a IV-a.

Potrivit ministerului, masura ar urma sa aduca mai multe femei pe piata muncii, sa reduca efectele negative ale migratiei si sa determine, pe termen lung, cresterea natalitatii. Romania si celelalte state membre ale Uniunii Europene si-au asumat raspunderea de a lua masuri ca, pana in 2010, sa asigure ingrijirea a cel putin o treime dintre copiii mai mici de 3 ani si a 90% dintre copiii cu varste cuprinse intre 3 ani si varsta de scolarizare.

"Scolile parintilor", pe langa crese si gradinite

Serviciile de educatie si ingrijire pe timpul zilei ar urma sa fie organizate in centre, la domiciliu sau ca servicii deschise organizate la nivelul comunitazii, iar "activitatea-cheie este jocul in diferitele sale forme", se arata in textul proiectului de lege. Cea mai mare noutate este introducerea bonelor sau a babysitterilor, ca persoane acreditate pentru serviciile de ingrijire. Bonele, ce vor fi angajate si supravegheate de reprezentanti ai primariilor, se vor ocupa de copii in propria locuinta, alaturi de cel mult alti trei copii prescolari si doi din clasele I-IV.

Agentiile de babysitting vor fi autorizate de agentiile judetene de ocupare a fortei de munca si vor raspunde direct de calitatea ingrijirii copiilor. Acestora li se adauga cresele si centrele de ingrijire de zi, care pot fi organizate si in aceeasi incinta. Vor exista si "scoli ale parintilor" - organizate pe langa crese, gradinite, scoli sau spitale -, care sa permita contactul intre copiii din comunitate si intre parinzii acestora, petrecerea timpului liber in spatiile centrelor sau in exteriorul acestora, facilitarea de intalniri intre familii, desfasurarea de activitati pentru bone, babysitteri si pentru copiii aflati in grija acestora sau consiliere familiala.

Inscrierea copiilor intr-unul dintre aceste servicii se va putea face pe tot parcursul anului, prin depunerea unei cereri catre un compartiment special, ce urmeaza a fi infiintat in cadrul primariilor. Daca nu vor exista locuri pentru serviciul cerut de parinte, autoritatile vor fi obligate sa le ofere parintilor o alta solutie.

Parintii vor plati cel mult 15% din costul ingrijirii

Banii pentru functionarea serviciilor vor veni de la consiliile locale (cel putin 35% din fonduri), de la bugetul de stat (cel mult 50%), din donatii si de la parinti. Sumele platite de acestia din urma vor depinde de numarul de copii dintr-o familie si de veniturile familiei, insa nu ar urma sa depaseasca 15% din costul serviciului. Autoritatile locale vor fi nevoite sa identifice tipurile de servicii necesare in comunitate si sa prevada sumele necesare in buget, pana la inceputul lui 2009.

Sistemul public de ingrijire a copiilor s-a degradat constant dupa 1989. Daca in 1990 functionau 840 de crese, in 2005 mai existau - potrivit Institutului National de Statistica - doar 291, cu un numar total de 14.310 paturi. Asta in condiziile in care numarul copiilor mai mici de 3 ani era de 632.573. In ceea ce priveste gradinitele, numarul acestora a ajuns de la 12.159 in 1990 la 3.769 in anul scolar 2005-2006. In aceasta vreme, numarul gradinitelor particulare a crescut, insa nu... (continuare in Evenimentul zilei )

Multumim,
Evenimentul zilei !



căutare personalizată






RSS 2.0 - Campeanu.ro Flux RSS | Ajutor

E-@ltfel Romania | Marketing online | Controlul si reducerea costurilor | Corespondenta de afaceri | Strategii de vanzari | Stirea zilei | Bilete avion ieftine | Sport