Am oprit exportul de Catavenci!



Tags: electoral, vot uninominal, euroalegeri, europarlamentari, Gigi Becali, Vadim, Dan Voiculescu, Basescu, Tariceanu



Romanii au taxat, la vot, partidele a trei lideri care practica o politica „mitica”, demna de personajele lui Caragiale: Gigi Becali, C.V. Tudor si Dan Voiculescu. Voturile romanilor au consfintit consolidarea unui trio dominant al scenei politice: PD-PSD-PNL.

Alegerile europarlamentare de ieri au avut un efect de tsunami politic!  Cele trei partide au atras aproape 70% din optiunile alegatorilor.

Surpriza zilei a fost oferita de PLD. Infiintat anul trecut, partidul lui Theodor Stolojan a reusit sa depaseasca pragul de 5% la primul test electoral.

Spectaculos este si scorul, insumat, inregistrat de partidele desprinse din fosta Alianta D.A. Impreuna, PD, PNL si PLD totalizeaza 54% din voturi, aproape dublu fata de procentul obtinut in 2004!

UDMR si-a confirmat procentul traditional (in jur de 6%), dar si independentul Laszlo Tökes, rivalul maghiar al UDMR, a reusit sa intre in Parlamentul European (trecand pragul de 2,5%)!

Marile perdante sunt PRM (Corneliu Vadim Tudor) si PC (Dan Voiculescu), dar si PNG (partidul lui Gigi Becali). Votandu-i mult sub asteptarile lor, romanii le-au taxat „miticismul” caricatural, tipic personajelor lui Caragiale. Vadim, Voiculescu si Becali au in comun nationalismul, autocratia si demagogia.

Cei 35 de europarlamentari romani vor avea un mandat scurt, pana in 2009, cand se vor desfasura noi alegeri pentru Parlamentul de la Strasbourg.

Referendum nevalidat. Prezenta scazuta, de 24,8%, la referendumul pentru votul uninominal initiat de presedintele Traian Basescu nu-i da nicio sansa sa fie validat. Dintre cei care au votat, majoritatea zdrobitoare (89,25) s-a pronuntat in favoarea formulei propuse de Basescu.

Ultima ora. Presedintele PRM, C.V. Tudor, a anuntat aseara ca va demisiona din Parlamentul Romaniei. El i-a somat pe toti senatorii si deputatii PRM sa procedeze la fel. In caz contrar, a spus ca-i va exclude din partid.

Partidul Democrat a iesit pe primul loc cu peste 30%, care inseamna insa mai putin decat era creditat de sondajele dinaintea alegerilor. Castigatorul primelor alegeri pentru Parlamentul European este, dupa rezultatele exit-pollurilor, PD. Marele perdant al acestui scrutin pare sa fie PNG-ul lui Gigi Becali, prabusit sub pragul electoral, in ciuda cotei ridicate de incredere din ultimii ani. Estimarile facute aseara de institutul CSOP pentru Realitatea TV indicau 31,5% pentru PD, 21,1% pentru PSD si 15,6% pentru PNL.

Potrivit aceluiasi exit-poll, ar mai intra in parlament PLD cu 6,9%, UDMR cu 6,2% si Laszlo Tokes cu 3,7%, ca independent. In schimb, raman pe dinafara PNG cu 4,6%, PRM cu 3,4%, PC cu 2,4%, PIN cu 1,6%, PNTCD cu 1,5%, Partida Romilor cu 0,9%, Partidul Verde cu 0,3% si PAS cu 0,2%.

Scoruri apropiate arata si numaratoarea la iesirea de la urne facuta de CCSB la comanda Antenei 3: PD - 32,7% , PSD - 21,4% , PNL-14,6%, PLD - 6,6%, UDMR - 6,3% , PC - 4,2%, PNG - 4,2%, PRM - 3,6%, PIN - 1,4%, PNTCD - 0,9%, Partida Romilor - 0,6%, Partidul Verde - 0,1% si PAS - 0,1%, iar Laszlo Tokes - 3,3%. Un alt exit-poll a fost comandat de Ambasada Statelor Unite la Bucuresti, insa estimarile nu au fost facute publice.

Prezenta la vot era insa, la ora 19.00, de circa 27,2%, sub media europeana de 35%, ceea ce inseamna aproximativ 5 milioane de alegatori.

Majoritate covarsitoare in favoarea uninominalului

Prezenta extrem de scazuta la referendumul pentru introducerea votului uninominal initiat de presedintele Traian Basescu, de  24,8%, la ora 18.30, nu-i da acestuia nicio sansa sa fie validat. Astfel, varianta introducerii votului uninominal in doua tururi de scrutin incepand cu urmatoarele alegeri nu poate fi impusa parlamentarilor, ci doar, cel mult, negociata intre partide, pe baza numarului de voturi valabile exprimate ieri.

Din cei 4,5 milioane de alegatori care s-au pronuntat la referendum, 89,2% au agreat formula propusa de Basescu, in timp ce 10,8% si-au exprimat dezacordul. Numarul sustinatorilor presedintelui a fost insa mai mic decat la referendumul din mai pentru demiterea sa, cand a primit mai bine de sase milioane de voturi, si chiar decat la alegerile din 2004, cand a convins cinci milioane de alegatori.

Prevazator, Basescu a sustinut insa in mod repetat ca... (continuare pe http://www.evz.ro/article.php?artid=332155 )



căutare personalizată






RSS 2.0 - Campeanu.ro Flux RSS | Ajutor

E-@ltfel Romania | Marketing online | Controlul si reducerea costurilor | Corespondenta de afaceri | Strategii de vanzari | Stirea zilei | Bilete avion ieftine | Sport