Se modifica legea asistentei sociale
31-Iul-2011 by *** (invitat special pe blog)
Tags: Se modifica legea asistentei sociale, ministerul muncii, ajutoare de stat, FMI, Lazaroiu
El a subliniat ca aceasta lege ar trebui sa fie votata in Parlament pana la sfarsitul lui septembrie.
Potrivit lui Lazaroiu, prin aceasta lege se incearca reducerea dependentei de ajutoare de stat.
"Ce inseamna dependenta asta de ajutoare? Exista in momentul acesta oameni, nu i-am numarat, nu stim nici macar cati sunt, dar presupun ca nu sunt putini, care traiesc doar din ajutoare, deci n-au niciun interes sa-si caute un loc de munca, pentru ca statul le da suficient - mai multe, sunt ajutoare cumulative -, le da suficient cat sa stea acasa. Sa stea acasa, in fata televizorului, sa nu faca nimic. Suficient cat sa nu-i impinga sa caute un loc de munca. Ori, cu asta trebuie sa terminam si atunci trebuie sa introducem niste conditionalitati", a explicat Sebastian Lazaroiu.
Acesta a subliniat ca unele conditionalitati exista deja in legile actuale, fiind impuse la acordarea unor ajutoare, insa vor aparea mai multe astfel de conditii.
"Ele sunt deja, chiar in legile actuale sunt introduse niste conditii ca sa primesti anumite ajutoare: sa fii inregistrat la Oficiul Fortelor de Munca si sa arati ca iti cauti un loc de munca, dar vor aparea mai multe conditii de genul asta. Deci, reducerea dependentei, primul lucru", a adaugat ministrul muncii.
Un al doilea principiu al acestei legi este focalizarea ajutoarelor catre cei care au cu adevarat nevoie de ei.
"Al doilea lucru, trebuie sa focalizam ajutoarele, banii acestia putini - pentru ca nu avem multi bani - pentru asistenta sociala, daca tot sunt putini, haideti sa-i dam celor care au cu adevarat nevoie de ei", a adaugat Lazaroiu.
Acesti sunt, potrivit acestuia, batrani singuri, familii cu foarte multi copii, familii in care nici sotul si nici sotia nu lucreaza din cauze ca au o dizabilitate etc.
"Trebuie mers in continuare pe testarea mijloacelor, sa vedem daca intr-adevar isi pot sustine familia cu banii pe care ii castiga. Mai mult decat atat, de la anul nu vom mai avea acel venit minim garantat si, in general, nu vom mai avea o puzderie de ajutoare. in momentul asta sunt vreo 54 ...Reducem la noua categorii mari de ajutoare si o sa fie: venit minim garantat, alocatie de sprijin familial si ajutoarele de incalzire, cumulate intr-un singur ajutor, care se va numi 'venit minim de insertie'", a adaugat seful de la Munca.
In alta ordine de idei, Sebastian Lazaroiu a facut referire si la discutia cu FMI despre sarcinile ce revin Ministerului Muncii.
"Aseara (vineri seara - n.r.) am avut discutia doar pe sarcinile care revin Ministerului Muncii si noi nu avem foarte multe lucruri de facut pentru ca multe s-au facut deja. Codul Muncii...noi am discutat despre exact ce va spuneam mai devreme: legea asistentei sociale. Asta trebuie facuta rapid, cu principiile de care v-am vorbit. Ajutoarele de incalzire care acum, pe termen scurt trebuie stabilite", a spus Sebastian Lazaroiu.
in opinia acestuia, FMI este multumit de ce se intampla in Romania si este chiar "surprins".
"Mie mi se pare ca FMI este multumit de ce se intampla, din discutia cu ei, si eu cred ca sunt si surprinsi. Eu v-as aminti un pic istoria: aprilie 2010. Cand au venit aici, stiti foarte bine ce au spus. Au spus: n-avem incredere in voi, nu mai avem incredere. Mariti taxele - e singura garantie pentru noi ca va puteti reveni din punct de vedere al reechilibrului bugetar, ca aceasta era problema atunci, cu deficitul foarte mare. Deci, cresteti veniturile la buget. Cum? Mariti taxele. Este garantia ca va faceti treaba. Sa cresti taxele e usor. si va amintiti ca atunci a fost o discutie si o confruntare, pana la urma, de idei si pozitia guvernului a fost: nu, o sa taiem cheltuielile cu 25%", a amintit seful de la Munca.
Sebastian Lazaroiu a adaugat ca delegatia FMI a fost foarte sceptica in ceea ce priveste aplicarea masurilor de austeritate anuntate anul trecut de guvern, afirmand ca oamenii nu le vor suporta si ca vor fi demonstratii de strada.
"Am avut manifestatii, dar sa recunoastem ca nu au fost nici pe departe de o violenta ca in Grecia, de exemplu. Oamenii chiar au inteles, incet-incet", a mai spus Lazaroiu
intrebat care este relatia cu FMI acum, ministrul muncii a raspuns: "Acum e clar ca si ei au fost surprinsi ca am trecut cu bine acest an, ca am tot redus cheltuielile, ca suntem in continuare angajati, desi vine anul electoral, pe calea reformelor".
in context, Lazaroiu a tinut sa reaminteasca faptul ca in 2012 deficitul va trebui redus de la 4,4% la 3%, desi acest an va fi unul electoral.
Sursa: Agerpres