Ii vezi seara, cand te duci spre casa si ii rogi din priviri sa te lase sa schimbi banda. Fara succes. Ii vezi ciorchine in fata televizoarelor incercand sa se identifice cu cine stie ce personaj din lacrimile crocodilului. Sau ale Mariei sau cum s-o numi ea. Ii simti in spatele peretilor blocurilor inerte cum tremura de emotie sa vada daca il prind pe ala cu aia, la tradati si impuscati in inima. Te lovesti de ei la coada la posta, cand, desi au tot timpul din lume, se baga in fata ta cu o nesimtire ancestrala. Dar cel mai mult dai peste ei pe Internet. Pentru ca Internetul este (si) spatiul lor. Spatiul frustratilor.

Scriu acest editorial cu un subiectivism si o furie de care nu ma credeam in stare. Sunt un om (sper) relativ echilibrat, nu-l suport pe Dica, de exemplu, dar pot sa-i strang mana prietenului care este fan Steaua. Si sa-i spun: a nimerit sau nu, omul a dat gol. Felicitari. Nu accept insa comentarii inaltatoare la TV care imi aduc aminte de vremurile acelea, stiti dumneavoastra care. Ma bucur ca o echipa de-a noastra s-a calificat nu stiu unde, dar ma intristez cand aflu ca pensionarii se debranseaza pentru ca o gigacalorie e mai scumpa decat pensia.

Revin la frustrati. Ii gasesti pe forumuri, nu pe cele de la www.contabilul.ro sau www.legislatiamuncii.ro pentru ca acolo oamenii pun intrebari si obtin raspunsuri. Profesionale. Ei sunt pe forumurile de atitudine. Ei sunt cei ce stiu cel mai bine cum se poate rezolva o problema a unui om, a unui sport, a unui minister. Ei sunt cei ce stau acasa, uneori chiar in Irlanda sau Franta, si dau sfaturi. Fac grupuri de initiativa, vor sa declanseze revolutii. Vorbesc de voluntariat, dar cand ai nevoie de ei iti cer mii de euro, ca ei sunt specialisti, formati peste hotare. Se asociaza cu refuzatii si formeaza galerii care tin intotdeauna cu oricine, numai cu cei de la conducere nu. Sunt oameni care dau vina pe altii ca s-au imbolnavit de stomac sau ca au muncit pe bani putini.

Frustratii sunt o specie foarte periculoasa. Oameni marunti, care considera ca au principii. Pentru ei, principiul este sa nu bei o bere oferita de un prieten. Pentru ca prietenul te va avea la mana… Ei sunt cei ce pun intrebari simple la care isi dau raspunsuri complicate. Folosesc cuvinte insiruite din DEX, dar, de multe ori, pun virgula intre subiect si predicat. Sau folosesc gresit insumi si insami. Frustratii trag aceasta tara in jos. Afirma peste tot ca ar dori sa participe, dar cand li se ofera ocazia se sperie si fug in munti. Si gasesc repede o explicatie: sigur ai urmarit ceva din moment ce ai incercat sa-l arunci in joc. E mai simplu sa stai la peluza si sa spargi seminte decat sa trudesti pe teren.

Oamenii marunti pe care vreau sa-i desfiintez in acest editorial gasesc scuze pentru impotenta lor sufleteasca. Nu pot fi fericiti si incearca, prin orice mijloace, sa-i faca nefericiti pe cei din jur. Lumea lor este o lume ideala. Dar lumea ideala, dragi prieteni, nu exista. Exista un spatiu in care incercam sa facem ceva. Cu principii morale solide pe care vrem sa le respectam cat mai mult. Cu actiune de dimineata pana seara, precum intr-un film al lui Spielberg. Daca vedeti in jurul dumneavoastra un frustrat, faceti ca in comedia aceea de mare succes: luati-l in brate si spuneti-i simplu ca va pare rau. Va pare rau pentru el. Frustratii sunt, ma repet, cei ce trag in jos aceasta tara. Avem nevoie de oameni care vor sa construiasca. Cu greseli, poate, dar mergand intotdeauna spre inainte. Si privind cu optimism. Cu zambetul pe buze. Uitandu-se in ochii nostri cu sinceritate si modestie.

Romania frustrata poate fi si altfel. Trebuie.căutare personalizată


RSS 2.0 - Campeanu.ro Flux RSS | Ajutor

E-@ltfel Romania | Marketing online | Controlul si reducerea costurilor | Corespondenta de afaceri | Strategii de vanzari | Stirea zilei | Bilete avion ieftine | Sport