Despre desert, "Szerelem" si o bucata de paine prajita



Tags: Despre desert, "Szerelem" si o bucata de paine prajita



de Carmen Iordan

" Pe masura ce inaintam pe pamanturi necunoscute, descoperim minunate locuri neexplorate in propriile noastre inimi".
Ernest Psichari

Sahara. Desertul Africii, situat intre Oceanul Atlantic si Marea Rosie, se intinde pe aproape zece milioane de kilometri patrati, vrand parca sa atinga infinitul.

Tacere. Desertul vazut din aer. Un ocean de dune. Soarele se lasa incet, spre pamant, si da nisipului o intreaga paleta de culori: de la purpuriu, la negru. Un aeroplan isi lasa umbra peste imensitatea contorsionata in diferite forme, lasate de vanturile specifice acestei bucati de lume.
Cantec. Vocea unei femei incepe sa lege... "Szerelem, szerelem"... un fir impletit de tristete cu patima. Un suflet care nu-si gaseste linistea. Este Marta Sebestyen, compozitoare si cantareata de muzica traditionala maghiara. "Szerelem" inseamna "dragoste".
Asa incepe povestea "Pacientului englez" (1996), dupa romanul cu acelasi nume al lui Michael Ondaatje.

Realitate. Arheologul si cartograful Laszlo de Almasy, membru al Societatii Regale de Geografie, initiaza o expeditie in Libia si Egipt, in cautarea Zerzurei, o "fata morgana" a nemarginirii, care se presupune ca este o oaza sau un oras mitic, alb, al abundentei.

Razboi. O infirmiera printre raniti, facandu-si datoria, si un pacient, cu identitate necunoscuta. Interogat cu privire la viata personala raspunde: "Sunt doar o bucata de paine prajita, prietene". De aceea, i se creeaza o nationalitate: englez, fiind catalogat de ceilalti in functie de ce doresc sa vada in el.
Ea crede ca este sub puterea unui blestem. Oamenii cu care leaga relatii, pier.
El este ars, in intregime. A fost gasit de un grup de beduini si tinut in viata cu tot felul de leacuri naturale, miraculoase, dupa ce aeroplanul cu care a facut un ultim zbor, s-a prabusit in pustiu.

Prietenie. Suferintele sunt mari, depasind, probabil, imaginatia unei persoane cu o altfel de existenta. Doi oameni cu destine trasate, pe care le constientizeaza si le accepta cu seninatate, in cele din urma, se intalnesc, isi impartasesc povestile si se inteleg de parca s-ar fi cunoscut de-o viata.

Descoperire. Romanul este construit in jurul ideei de explorare: a geografiei lumii, dar si a celei umane. Temele se imbina armonios, natural (desertul, tradarea, oamenii, pericolul, cartile, peisajele, melodiile, razboiul si, in primul rand, dragostea).
Arta.

Ma opresc aici. Lectura sau vizionare placuta...
"Am calatorit odata cu un ghid care ma ducea spre Faya. Nu a vorbit timp de noua ore. La sfarsit, mi-a aratat orizontul si a spus: Faya! Acea zi a fost buna." - Almasy



căutare personalizată






RSS 2.0 - Campeanu.ro Flux RSS | Ajutor

E-@ltfel Romania | Marketing online | Controlul si reducerea costurilor | Corespondenta de afaceri | Strategii de vanzari | Stirea zilei | Bilete avion ieftine | Sport