Tags: Traieste sanatos: masina de paine, retete paine, Moulinex, paine naturala, paine alba, paine neagra



Mi-aduc aminte cum, prin anii 90, mancam cu disperare paine de la turci. Pentru un adolescent crescut cu paine neagra, si aia pe cartela, painea facuta dupa reteta turceasca era o delicatesa. Cat de sanatoasa era acea paine? Ma abtin de la comentarii. Va las pe voi sa o faceti. Cert e ca in painea turceasca se gasea tot atat de multa faina cat intr-o portie de ciulama. Daca nu cumva chiar de doua ori mai putin. Daca luai o paine calda si o strangeai puternic in mana, ramaneai cu coca cat o nuca mai rasarita. Mare performanta, mare profit! Umflata cu malaxoare de mare viteza, crescuta cu drojdie adusa tot din Turcia, coapta in viteza prin cine stie ce camere mai mult sau mai putin salubre, painea turceasca mai ca a bagat in faliment fabricile autohtone de paine. Prin anii 2000, romanii si-au dat seama ca painea cu gaurele, putin mai mare ca un croissant, e "facatura", vorba actorilor din Filantropica. Asa ca s-au intors la franzela noastra autohtona. Fiind roman, m-am intors si eu. Insa pentru putin timp. In mintea mea incoltise deja o idee interesanta: masina de paine.

Parintii mei ma tot bateau la cap sa caut o masina de paine. In mijlocul Baraganului, acolo unde stau ei, e grau mult si, implicit, multa faina. Asa ca e pacat sa mai dai banii pe painea facuta la brutaria din sat. Bun! De un Craciun, acum 3 ani, le-am luat cadou un Moulinex. Ai mei ne fac o vizita si le dam cadoul. Tata, om cu experienta, zice ca nu pleaca pana cand nu-i fac o paine. Ca sa vada omul cum merge dracovenia. Zis si facut. Citesc vreo jumatate de ora in cartea tehnica si aflu ca ne trebuie drojdie uscata (neaparat drojdie uscata), pe langa apa, sare, zahar, lapte praf, ulei si faina. E deja 9 seara, asa ca o luam la pas prin Drumul Taberei, in cautarea drojdiei. Gasim un plic de Dr. Oetker ratacit la un butic de parter. Asta dupa aproape o ora si jumatate. Ne intoarcem victoriosi si ne apucam de treaba. Punem ingredientele (exact in ordinea trecuta in manual, altfel nu iese painea cum trebuie), apasam pe doua butoane si ne punem pe asteptat. 3 ore si 12 minute. Nu-mi aduc aminte sa fi discutat atat de mult cu tatal meu in ultimii zece ani. E buna si masina de paine la ceva:-)

Pe la 1 si jumatate, dimineata, cateva piuituri ne anunta ca painea e gata. Deja mirosea prin casa ca intr-o fabrica de paine, de nu putea dormi restul familiei de pofta. Painea a iesit fenomenal. Crescuta excelent, indesata si, cel mai important, 100% naturala. La micul dejun de a doua zi mai ca nu ne-a ajuns un kilogram de paine, cat am facut. Asa ca, imediat dupa ce ai mei au plecat spre casa, am plecat si noi in Cora de unde am luat o noua masina. Identica. Vreo 70 de euro. Tot atat este si acum.

De 3 ani am cumparat paine de maximum 10 ori. In rest, am facut toate retetele de paine posibile: neagra, alba, intermediara, rapida, frantuzeasca, cu seminte, cu stafide, cu cereale. De fapt, eu nu am facut decat sa pun ingredientele. Restul, adica amestecat, framantat, dospit si copt, a facut masina. M-am dat si la avansati si am incercat un fel de cozonac. N-as putea spune ca e punctul meu forte, asa ca m-am intors la paine. De ceva vreme imi fac curaj sa incerc una cu cartofi. O execut cat de curand, asa ca o sa va tin la curent.

Ironia e ca apartamentul in care ne-am mutat de cateva luni este exact in curtea fabricii de paine Plevnei. Fondata la 1882. Fabrica mea de paine, fondata la 2007, ii face concurenta din greu. Cand dau drumul la industrie, miroase a paine pe scara mai ceva ca in brutaria de la 200 metri. Noroc ca vecinii nu se prind ca-i de la mine. Altfel, cu siguranta m-ar reclama pentru desfasurarea de activitati de brutarie fara autorizatie:-)

Gluma-negluma, masina de facut paine este, de departe, cel mai utilizat instrument din bucatarie. Nu iau in calcul aragazul sau frigiderul, ci doar robotul, mixerul si restul din aceeasi gama. Asa ca, oameni buni, mai ales daca aveti copii, apucati-va de facut paine. Painea de casa e de vreo 4 ori mai ieftina decat cea de la magazin. Si de cel putin 4 ori mai sanatoasa. Spor!

P.S. Daca tot ati citit pana la final, iata si cateva linkuri interesante, cu retete si mai interesante de paine:

http://www.retetepaine.com/
http://www.pofta-mare.ro/retete_culinare_paine_index.php
http://www.culinar.ro/forum/continut/Diete-si-regimuri-alimentare/13045/Retete-Montignac-Paine-integrala/
http://www.in-familie.ro/reteta-paine-de-casa/

Iata si un filmulet care garanteaza ca se poate face paine cu masina de paine:




căutare personalizată






RSS 2.0 - Campeanu.ro Flux RSS | Ajutor

E-@ltfel Romania | Marketing online | Controlul si reducerea costurilor | Corespondenta de afaceri | Strategii de vanzari | Stirea zilei | Bilete avion ieftine | Sport