Tags: Lectia germana de management: echipa contra geniilor individuale, Germania, Argentina, Campionatul Mondial
Probabil ca Messi este jucatorul cu cele mai frumoase sclipiri de geniu din lume. Probabil ca Tevez este unul din cei mai buni 3 atacanti ai momentului. Atacanti din aceia, "de 16 metri", cum spun specialistii. Probabil ca Higuain a marcat cele mai frumoase goluri ale anului prin competitiile europene. Probabil ca Maxi Rodriguez este cel mai bun mijlocas din lume. Asa, si?
In management se spune ca nu trebuie sa ai neaparat genii pentru a forma o echipa puternica. Mai simplu spus, iti trebuie un sistem si oameni care sa accepte, sa inteleaga si sa respecte acest sistem. Luati unul cate unul, argentinienii formeaza un grup de vis. Luati ca echipa, insa, sunt inconstanti. Daca Messi are o zi mai proasta, echipa joaca la 50%. Daca Tevez nu nimereste poarta, ceilalti jucatori nu indraznesc sa suteze ei si insista cu pasele pe "Carlito". Tarile care s-au bazat pe genii nu au ajuns, niciodata, prea departe. Atat la Campionatele Mondiale de fotbal, cat si in istorie. Romania s-a laudat si se lauda cu oameni foarte destepti. Perfect de acord. Insa avem, in acest moment, 200 km de autostrada. Mai grav e faptul ca prin visteria statului nu sunt bani decat de pe o luna pe alta. Si asta doar cu ajutorul FMI. Asadar, la ce ne ajuta geniile? Paranteza: geniile sunt bune! Dar numai atunci cand sunt sustinute (si integrate) de echipa. Lectia numarul unu: nu va bazati niciodata pe genii in firma pe care o conduceti. Geniile va pot lasa balta cand va e luma mai draga.
De Ozil nu prea auzisem inainte de Mondiale. Despre Klose stiam ca in vreo 30 de meciuri la echipa de club de-abia daduse 3 goluri. Atacant... De Podolski nu mai stiam nimic de vreo trei-patru ani. Atunci explodase, dupa care a disparut in ceata. Despre Joachim Low, "bundestrainer" (adica selectioner) se vorbea ca fara Klinsmann nu este in stare de nimic. Paranteza: Low a fost vreo 4 ani secundul lui Klinsmann, iar de 4 ani e principal. Asadar, cunoaste si antreneaza echipa nationala a Germaniei de 8 ani. Lectia numarul doi: succesul se construieste in timp. Performanta vine din continuitate. Echipele din Liga 1 schimba antrenorul mai des decat isi schimba un om civilizat sosetele. Prin aceste schimbari incearca sa gaseasca acea bagheta magica si, odata cu ea, succesul. Nu exista insa bagheta magica. Exista doar profesionalism si munca. Foarte multa munca.
La acest Campionat Mondial, Germania (echipa de fotbal) a aratat aceeasi putere pe care a aratat-o intotdeauna. Nu e de mirare, tinand cont de faptul ca Germania (tara) este cel mai puternic exportator la nivel mondial, ca sistemul de autostrazi, sistemul medical, infrastructura de transport in comun, sistemul educational arata rupte dintr-un film SF pentru un locuitor al unei foste tari comuniste. Exista vreun jucator genial in echipa Germaniei? Posibil. Eu n-am vazut nici unul capabil sa dribleze toata echipa adversa si apoi sa... traga pe langa poarta. Insa am vazut un Panzer care a zdrobit totul in cale, cu o singura sincopa (Serbia). Un accident. La capitolul mentalitate de invingatori, americanii au fost peste toate echipele de la Mondiale. Germanii insa au fost imediat sub ei. La capitolul geniu, Brazilia si Argentina nu au rivali. Germanii sunt imediat sub ei. La capitolul disponibilitate de efort, Ghana si Uruguay sunt de nebatut. Insa germanii sunt imediat sub ei. La capitolul sistem de joc, Olanda pare sa domine. Insa germanii sunt la o zecime in spatele "portocalei mecanice". Din toate aceste locuri doi ar putea sa iasa un frumos loc 1 la Mondiale. Lectia numarul trei: in management trebuie sa stii din toate (nu cate putin, ci cat mai mult). Trebuie sa stii sa comunici, sa delegi responsabilitati, sa urmaresti bugete, sa inovezi, sa anticipezi miscarile concurentei. Daca esti bun doar la un capitol, pleci acasa dupa optimile de finala...
O sa spuneti ca Germania a avut noroc. Posibil. Insa din ultimele 20 de competitii internationale la care au participat, nemtii au ajuns in semifinale sau mai sus in 18. Asta nu e o intamplare. Este constanta. Daca Tevez marca la 0-1 altfel se scria istoria. Daca arbitrul valida golul lui Lampard (perfect valabil), se facea 2-2 si Anglia, poate, se califica in sferturi. Posibil. Insa nu a fost asa. De ce? Poate si pentru ca norocul ii ajuta intotdeauna pe cei curajosi! M-am uitat la fetele nemtilor in timpul jocului si m-am cutremurat. L-am vazut pe Ballack, eternul capitan, pe margine si m-am cutremurat din nou. Cuvantul care mi-a venit in minte este SEMETIE. Adica, dupa DEX: mandrie, fala, trufie, ingamfare, orgoliu, curaj, indrazneala, avant. Lectia numarul patru: totul in viata (si in management) tine de atitudine. Daca nu esti constient de forta ta, nu ai nici o sansa. Punct.
Probabil ca Germania nu va castiga acest Campionat Mondial. Spania, Olanda sau, de ce nu, Uruguay, pot oricand sa deturneze Panzerul din drumul spre titlul. Frumusetea sportului, a managementului, este ca oricand se poate intampla ceva ce nu a fost prevazut. In 99 din cazuri, sistemul organizat castiga bataliile pe termen lung. Intr-un singur caz, geniul reuseste sa se impuna. Poate ca geniul lui Forlan sau al lui Robben va da peste cap mecanismul bine lucrat de Low. Ceea ce am invatat insa din nou de la nemti, iar asta e lectia numarul cinci: dupa fiecare victorie, ramai cu capul pe umeri. Nu te apuca sa te crezi stapanul universului pentru ca inca nu esti. Nu iesi in presa cu declaratii ca esti cel mai bun, ca ai cea mai buna echipa din toate timpurile etc. Mai bine felicita-ti jucatorii si du-te in sala video, sa urmaresti cu atentie cum joaca adversarii tai din meciul urmator. Apoi, la final, cu cupa mondiala in geanta, poti sa le spui prietenilor buni, la o bere: "Stiam ca sunt cel mai bun! Trebuia doar sa le demonstrez si celorlalti!"
P.S. Sistemul romanesc de management? Pai Romania nu s-a calificat (nici) la acest Mondial, dragi prieteni.