Ce limba se vorbeste in filmul Avatar?



Tags: Ce limba se vorbeste in filmul Avatar?, NaVi, Klingon



Mult asteptatul "Avatar", un spectaculos film SF realizat cu ajutorul tehnicilor 3D, regizat de James Cameron la 12 ani de la succesul mondial al peliculei "Titanic", ruleaza incepand din 16 decembrie in Europa si din 18 decembrie in Statele Unite.

Pe ecran, o exuberanta jungla tropicala, peisaje extraordinare cu munti plutitori, plante fosforescente si spectaculoase cascade formeaza decorul in care traiesc locuitorii Pandorei, care comunica intre ei cu ajutorul unei limbi bazate pe sunete obtinute cu ajutorul glotei si pe conjugari ezoterice: Na'Vi.

Acest limbaj a fost imaginat si pus la punct de catre Paul Frommer, un lingvist american, profesor universitar si specialist in comunicare la Universitatea California din Los Angeles.

El a preferat sa nu se inspire din limbile inventate in trecut, precum dialectele elfilor imaginati de autorul romanelor din seria "Stapanul inelelor", J.R.R Tolkien, sau Klingon, limba vorbita de locuitorii planetei Kronos din serialul SF de televiziune "Star Trek".

Paul Frommer s-a tinut, totodata, la distanta de Esperanto, limba inventata in secolul al XIX-lea, in speranta de a facilita comunicarea intre popoarele lumii.

"Insa nici nu am plecat de la zero, deoarece James Cameron a venit la mine cu 30 de cuvinte pe care le inventase deja", a marturisit Paul Frommer. "De altfel, cuvantul Na'Vi, el l-a inventat", a mai spus Frommer.

Lingvistul american a pornit de la acest nucleu de cuvinte pe care i le-a incredintat regizorul James Cameron si a inventat un limbaj bazat pe sonoritati. in limba Na'Vi, nu exista sunetele "be", "je" sau "che", ci mai degraba "sunete care par exotice in Occident", a explicat Paul Frommer.

El a dat si cateva exemple de expresii ce au fost botezate"ejective", care se aseamana unor "clicuri", acele sunete produse cu limba sau cu buzele, fara ajutorul plamanilor, utilizate frecvent in limba sud-africana Xhosa.

In limba Na'Vi, verbele nu primesc nici sufixe, nici prefixe, ci "in-fixe". De exemplu, pentru conjugarea verbului "taron", care inseamna "a vana" si care se pronunta "gadon", "in loc sa adaugi o silaba la inceput sau la sfarsit, trebuie sa pui ceva imediat dupa litera «t», obtinandu-se astfel formele tovaron, telaron, tusaron, tairon", a explicat Paul Frommer.

Profesorul american, care a lucrat mai multi ani pentru a inventa aceasta noua limba, a fost prezent la filmari, pentru a-i sfatui pe actori asupra pronuntiei si pentru a crea noi cuvinte in caz de necesitate.

"Persoanele care trebuie sa dubleze filmul in diverse limbi straine, trebuie sa invete limba Na'Vi. Pentru aceasta, am pus la punct un kit de invatare, care va fi distribuit pe piata internationala", a explicat Paul Frommer.

Profesorul american spera ca limba "sa" sa se bucure de acelasi succes ca si limbajul Klingon din seria "Star Trek", ce a fost inventat de un alt lingvist din California. "Daca Na'Vi va avea acelasi destin ca si Klingon, ar fi fantastic", a marturisit Paul Frommer.

Pe piata internationala au fost traduse, in limba Klingon, Biblia, opere din Shakespeare si "Arta razboiului" de Sun Tzu. Exista si un Institut al limbii Klingon, o limba care permite chiar si lansarea unor cautari pe motorul Google.

Sursa: www.mediafax.ro


căutare personalizată






RSS 2.0 - Campeanu.ro Flux RSS | Ajutor

E-@ltfel Romania | Marketing online | Controlul si reducerea costurilor | Corespondenta de afaceri | Strategii de vanzari | Stirea zilei | Bilete avion ieftine | Sport