Yes, we can!



Tags: liviu plesoianu, obama, romania, sua, yes we can



Dupa "Proud to be American"-ul lui Florin Campeanu, "Yes, we can!"-ul meu va va convinge probabil sa faceti pasul - sa va dezabonati de la acest ziar. "Astia s-au americanizat de tot!" veti spune, "Dupa ce ca, in ultima vreme, scriu din ce in ce mai rar, acum au dat-o si pe englezisme".

Trebuie sa recunosc de la bun inceput ca si acum, la cateva saptamani de la intoarcerea din SUA, tot imi mai vine sa vorbesc in engleza. Adica sa fac exact ceea ce m-a enervat intotdeauna la cei intorsi din strainatatea anglo-americana!

Va asigur insa categoric ca nu este vorba despre snobism. Imi vine sa vorbesc engleza americanilor pentru un motiv foarte simplu: m-am molipsit de simplitatea abordarii lor. Inainte de orice alte impresii, despre care voi detalia in alte articole, trebuie sa spun ca principalul lucru care mi-a ramas in minte si care, cred eu, defineste cel mai bine poporul american este acel "Yes, we can!" pe care ni l-a aruncat cu bunavointa si convingere un cetatean american negru, undeva, pe la etajul 85 al Empire State Building-ului.

Aparent, omul era victima propagandei media a Administratiei Obama. …Adevarul este ca un ins care, din senin, fara nici o legatura cu nimic, iti striga "Yes, we can!" iti apare ca fiind clar indoctrinat si programat mental sa gandeasca si sa rosteasca intr-un anume fel.

…Doar aparent, insa. Pentru ca, daca stai si judeci ceva mai profund lucrurile, ajungi sa intelegi ca tocmai asta a facut America mare: acest "Yes, we can", care nu este nici al lui Obama, nici al copiilor si nepotilor lui Obama, ci al urmasilor, urmasilor, urmasilor…

Dincolo de bune si de rele, dincolo de "free" si de "not so free" (din multe puncte de vedere, in Romania, pana si aerul pare mult mai liber), dincolo de succesele sau esecurile individuale, intreaga America se naste si creste, se dezvolta in atmosfera acestui "Yes, we can!". Americanul, fie el geniu, fie el "moron", stie ca "poate". Si, stiind ca poate, el si "face". …Tocmai pentru ca "poate"!

Daca ar fi sa notez printr-un joc de cuvinte principala diferenta (de mentalitate) dintre romani si americani, as spune asa:

Intreaba un american daca poporul sau poate sa ajunga sa calatoreasca prin teleportare, in masa, in urmatorii cinci ani. Ei bine, iti va raspunde: "Da, poate!". Ce ti-ar raspunde insa un roman (aceeasi problema: poporul sau, teleportarea, cinci ani)? - "Da, …poate."

Americanul poate si stie ca poate. Romanul se multumeste sa spuna "…poate" si nu e deloc convins ca intr-adevar poate.

Nu conteaza deloc ca siguranta de sine a americanului ajunge uneori sa frizeze absurdul. Singurul lucru care conteaza este ca numai increderea maxima in fortele proprii te poate ajuta sa mergi mereu mai departe, sa nu te impotmolesti, sa te reinventezi in permanenta. La antipod, mentalitatea romaneasca a lui "nu pot", "n-o sa mearga", "o sa pierd si de data asta" nu face decat sa ne tina in loc. De secole…

Fie ca va place, fie ca nu va place fotbalul, macar din curiozitate probabil ati urmarit cel putin o data in viata o partida sau fragmente dintr-o partida. Ati remarcat cu acea ocazie ca placerea de a urmari acest sport tine de satisfactia data de spectacol. Daca urmaresti doua echipe care stau mereu in expectativa, aparandu-se in permanenta si temandu-se sa atace, atunci finalul meciului nu mai este sinonim cu satisfactia, ci cu frustrarea. Te asteptai sa urmaresti un spectacol, vroiai portia ta de adrenalina la seral si, cand colo, nu te-ai ales decat cu un surogat de mana a 7-a.

Ei bine, eu asa vad Romania - ca pe o echipa de fotbal aflata mereu in defensiva, ca pe o echipa care se teme mereu sa atace, ca pe o echipa care se teme prea mult de esec. Atat de mult, incat si-a construit in timp o adevarata religie a esecului!

Avem nevoie de o infuzie masiva si rapida de pozitiv, de incredere in sine, de "Da, Eu Pot!". Altminteri, vom ramane inca un secol acolo unde de secole, daca nu milenii, ne aflam: la liziera lumii si a istoriei.

Va pot convinge sa deschideti si maine e-Actual-ul pentru a citi editorialele, stirile si recomandarile noastre? Da, eu pot! (articol aparut in sectiunea Editoriale a ziarului e-actual).



căutare personalizată






RSS 2.0 - Campeanu.ro Flux RSS | Ajutor

E-@ltfel Romania | Marketing online | Controlul si reducerea costurilor | Corespondenta de afaceri | Strategii de vanzari | Stirea zilei | Bilete avion ieftine | Sport