Un Rolls Royce de caciula...



Tags: criza financiara, SUA, Rolls Royce, Hummer, e-actual



Radacinile crizei financiare sunt infipte in zilele care au urmat celei de 11 septembrie 2001. Pentru ca, in SUA, "cultura" consumerista este seculara, intreaga prosperitate se bazeaza pe frenetica tocare de bani proprii si/sau imprumutati ai cetatenilor lor. Asadar, la ce cifre se invartesc dincolo de Ocean, chiar si o scadere - pentru altii - infima are implicatii masive.

Asadar, pentru a reda publicului american increderea in consum, Rezerva Federala, institutia care joaca rol de banca nationala, a luat o masura fara precedent, adica a redus la 1% dobanda de politica monetara. Cu alte cuvinte, a ieftinit banii. Prin urmare, "luati, baieti, credite pentru orice, orice!"

Si, normal, foamea de consum a americanilor s-a pus pe treaba, mai ales intr-un domeniu... solid la acea vreme, cel imobiliar. La ratele dobanzii de atunci, s-au putut imprumuta pana si cei care aveau salarii de vreo 2.000 de dolari, venituri care nu le-ar fi permis vreodata sa-si cumpere o casa de 350.000 de verzisori.

Institutiile de creditare mai vechi sau aparute ca ciupercile dupa ploaie pur si simplu ii implorau pe americani sa ia credite. Nicio garantie nu era necesara, niciun act doveditor de venituri... Mari sau mici, bancile se gandeau ca, oricum piata imobiliara este in continua crestere si, in cazul in care debitorii nu pot plati, ele, bancile, vor vinde, bineinteles, in castig, casele pentru care dadusera credite.

Volumul de bani necesar imprumuturilor a fost atat de mare incat micile banci americane au apelat la cele mari catre care au vandut creante sau de la care s-au imprumutat. La randul lor, pentru a-si minimiza (!) riscurile, colosii au determinat sa investeasca in sofisticate instrumente banci din aproape toate statele cu traditie bancara.

Dar, la un moment dat, Rezerva Federala a decis sa creasca dobanda pe care o micsorase pana la genunchiul broastei si, implicit, banii si creditele (cu dobanda variabila si, desigur, crescatoare) s-au scumpit. Cei cu venituri mici nu si-au mai permis sa plateasca, si atunci maretele banci au trecut tacticoase la... planul B, adica sa scoata locuintele la vanzare.

Numai ca oferta rezultata din creditele neperformante a depasit cu mult cererea si, de aici, si criza care i-a afectat, nu-i asa, pe toti cei care s-au dus nu cu unul ci cu saci de camioane la pomul laudat. Bancile care au fost prudente si au rezistat tentatiei, de-abia acum culeg roadele...
In ultima vreme, se incearca aruncarea pisicii/panicii si in sistemul bancar romanesc tarat de nefericitele exemple ale falimentelor din anii '90.

Toti oficialii romani au facut declaratii cat se poate de ferme si bine argumentate. Pe scurt, nu trebuie sa intram in panica, in ciuda faptului ca exista motive de ingrijorare cum ar fi cresterea euro. Sistemul nostru a fost bine tinut in frau de Banca Nationala care nu a obosit niciodata sa-si indemne cetatenii sa se imprumute in moneda in care sunt platiti tocmai pentru a evita riscul devalorizarii leului.

In afara de asta, rudimentaritatea bancilor noastre valoreaza acum aur pentru ca acestea nu s-au putut aventura in investii nechibzuite si nici bancile lor mama nu au pus prea mult botul.

Mai plastic spus, Romania este ca un automobil de foarte mic litraj, intr-o lume plina Hummer-uri... atacate de rugina... Partea proasta e ca, pe acest fundal international, guvernantii nostri s-au apucat sa promita un Rolls Royce de caciula... (sursa: www.e-actual.ro)


căutare personalizată






RSS 2.0 - Campeanu.ro Flux RSS | Ajutor

E-@ltfel Romania | Marketing online | Controlul si reducerea costurilor | Corespondenta de afaceri | Strategii de vanzari | Stirea zilei | Bilete avion ieftine | Sport