Tags: 21 de lucruri pe care trebuie sa le stiti despre cresterea copilului, batista bebelusului, Sterimar, febra, Isofix, jucarii



Sunt sute de mii de carti despre cresterea copilului, in intreaga lume, dar toate la un loc nu fac cat un sfat practic, al unui om patit. Asa e in toate domeniile. Poti sa citesti toata literatura de specialitate despre schimbarea rotilor la masina. Pana cand nu schimbi o roata, sa vezi cum e cand se intepeneste un surub si-ti julesti o jumatate de mana (...preferabil pe un ger napraznic) nu te poti considera specialist in facut pene.

Inainte de a deveni tata, am facut lectura obligatorie. Stiti cartile: Anne Bacus, Dr. Spock si inca o duzina de autori, nu la fel de celebri. Am descoperit informatii extraordinare, dar, din pacate, doar la nivel de teorie. In practica, lucrurile nu au stat mereu ca in carti. Acest episod in "Jurnal de tatic" le este dedicat, cu precadere, viitorilor sau (foarte) proaspetilor tatici. Daca as fi stiut urmatoarele 24 de lucruri despre "meseria" de tata, astazi as fi avut mai putine fire de par alb... Sa o luam in ordine... cronologica (am folosit mai multe adresari, cu sfaturi pentru tine, dar si pentru voi).

1. Daca sotia ta inca nu a nascut, iti dau un sfat vital: dormi acum cat mai mult. Odihneste-te, ia-ti liber de la munca si dormi! Este posibil ca, pentru luni bune de acum inainte, sa nu mai apuci mai mult de 5-6 ore pe noapte. Si acelea "lipite" in cele mai ciudate moduri. De asemenea, pe langa somn iti recomand sa plecati in vizite, sa mergeti peste hotare, sa vedeti toate filmele posibile, sa va intalniti cu prietenii. Urmeaza o perioada (scurta sau lunga, de la caz la caz), de viata... monahala.

2. Fa un "studiu de piata" privind pompele pentru san. Este foarte posibil ca sotia ta sa fie stresata sau, dintr-un motiv sau altul, sa aiba nevoie de ajutor pentru a hrani bebelusul cu lapte matern. Daca nu stii ce si, mai ales, de unde sa cumperi, este posibil sa te duci la prima farmacie si sa platesti un pret de 3 ori mai mare decat pretul corect.

3. Afla ce lapte praf i s-a dat copilului tau in maternitate. (Asta daca e cazul, fireste.) Fiecare maternitate opteaza pentru un anumit lapte praf, iar medicii recomanda sa continuati cu acesta atunci cand ajungeti acasa. Sotia ta ar putea fi atat de obosita incat sa nu retina. Asa ca, la 2 dimineata, ajuns la farmacie, vei auzi in telefon, printre plansetele de foame ale copilului: "Nu stiu ce marca era... Parca era unul din trei litere!"

4. Cand ajungi acasa cu bebelusul e bine sa ai deja un medic pediatru. Este foarte posibil sa nu ai nevoie o jumatate de an de medic, far, la fel de posibil este sa ai nevoie de el din prima seara. Asa ca stabileste, impreuna cu sotia, care este medicul copilului tau si obtine-i numarul de telefon mobil.

5. Cumpara un sterilizator! Chiar daca bebelusul mananca lapte matern, tot va trebui sa apelati la biberoane (pentru apa sau ceai). Acest sfat vine din partea cuiva care a fiert biberoane doua luni, pana cand a descoperit o... minune a tehnici: un sterilizator cu aburi care-si face treaba in 20 minute. Il folosim de aproape 10 luni si functioneaza impecabil.

6. Daca tot esti la cumparaturi, ia si biberoane (plus tetinele aferente). Atentie: exista biberoane de plastic si biberoane de sticla. Cele de plastic sunt mai sigure, mai ales daca te ia somnul cu ele in mana, hranind copilul. Ai grija la tetine, sunt pe varste si pe categorii (pentru lapte, pentru hrana groasa). Inca un sfat: tetinele se schimba, obligatoriu, la fiecare 6 luni.

7. Iti spune ceva termenul "batista bebelusului"? Nici mie nu mi-a spus, pana cand nu... continuare in JURNAL DE TATIC - cartea.



căutare personalizată






RSS 2.0 - Campeanu.ro Flux RSS | Ajutor

E-@ltfel Romania | Marketing online | Controlul si reducerea costurilor | Corespondenta de afaceri | Strategii de vanzari | Stirea zilei | Bilete avion ieftine | Sport