Model de contract de vanzare-cumparare
05-Iul-2008 by Florin Campeanu
Tags: Model contract vanzare-cumparare. Descarca acum!, contract, vanzare, cumparare, modele contract, contracte, modele contracte
CONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE
nr. .......... din data de ..................
I - Partile contractante
Art. 1 - INTRE:
- S.C. ............ S.R.L., societate inregistrata la Oficiul Registrului comertului cu nr. ............., avand sediul social in ......................,cod fiscal ..............., cont deschis la ............., nr. ..........., reprezentata prin ........................., in calitate de ............................, numita in continuare VANZATOR si
- S.C................................ S.R.L., societate inregistrata la Registrul comertului cu nr. ......., avand sediul social in ..........................., cod fiscal ...................., cont deschis la ............., nr. ............., reprezentata prin ....................., in calitate de ....................., numita in continuare CUMPARATOR, intervine prezentul contract de vanzare-cumparare cu respectarea normelor de ordine publica, aflate in vigoare la data incheierii acordului lor de vointa si a bunelor moravuri.
II - Obiectul contractului
Art. 2 - Obiectul prezentului contract il reprezinta vanzarea bunurilor de calitatea si cantitatea prevazute in anexe.
III - Termenul contractului
Art. 3 - Termenul prezentului contract este de ...................., contractul intrand in vigoare la data semnarii sale.
IV - Plata contractului, modalitati de plata
Art. 4 - Plata contractului se va face astfel:
.............................................................................................
V - Livrarea bunurilor-obiect al vanzarii
Art. 5 - Bunurile descrise in Anexa nr. ............. a prezentului contract se vor livra astfel....
Art. 6 - La data si locul livrarii, proprietatea si riscurile se transfera cumparatorului.
VI - Acceptarea bunurilor
Art. 7 - Cumparatorul poate refuza la livrare bunurile care sunt deteriorate, avand la dispozitie 2 zile de la data livrarii pentru a determina viciile ascunse ale bunurilor - obiect al contractului.
Art. 8 - In cele dintai doua zile de la descoperirea viciilor, cumparatorul le va reclama, aceasta denuntare facandu-se in scris.
Art. 9 - In situatia mentionata la articolele anterioare, de comun acord, partile vor alege expertul care, la nevoie, va constata existenta sau inexistenta viciilor ascunse reclamate in termen.
Art. 10 - Refuzul unor bunuri nu il scuteste pe cumparator de obligatia de a plati bunurile pe care nu le refuza sau de a executa alte obligatii in conformitate cu acest contract.
Art. 11 - Daca bunurile deteriorate reprezinta mai putin decat ...% din intreaga incarcatura, cumparatorul va accepta si va plati pentru intreaga incarcatura.
VII - Garantii
Art. 12 - Vanzatorul garanteaza ca bunurile vandute corespund calitativ celor prezentate ca mostre la semnarea comenzii.
Art. 13 - Vanzatorul va inlocui bunurile defecte sau va restitui cumparatorului contravaloarea lor.
VIII - Modificarea pretului
Art. 14 - Pretul stabilit prin comanda si contract poate suferi modificari daca pretul materiilor prime, al transportului, fortei de munca sau energiei va inregistra o crestere de .............% fata de cursul valutar. In aceasta situatie, vanzatorul va aduce la cunostinta cumparatorului noul pret si ii va solicita acceptul expres.
IX - Raspunderea contractuala
Art. 15 - Denuntarea unilaterala a contractului este interzisa sub sanctiunea de daune, cu exceptia cazurilor expres prevazute de prezentul contract.
Art. 16 - Pentru nerespectarea, totala sau partiala, sau pentru executarea defectuoasa a vreuneia dintre clauzele contractuale, partea vinovata se obliga sa plateasca daune.
Art. 17 - Odata ce cumparatorul a platit si a acceptat bunurile, vanzatorul nu mai are nici o obligatie potrivit acestui contract.
X - Penalitati
Art. 18 - In cazul nerespectarii termenului de plata, cumparatorul se obliga sa plateasca penalizari de ............% pe zi pentru sumele restante.
XI - Forta majora
Art. 19 - Forta majora apara de raspundere partea care o invoca. Prin caz de forta majora se inteleg imprejurarile care au intervenit dupa incheierea contractului, ca urmare a unor evenimente extraordinare, neprevazute si inevitabile pentru una dintre parti.
Art. 20 - Partea care invoca forta majora are obligatia sa o aduca la cunostinta celeilalte parti, in scris, in maximum 5 (cinci) zile de la aparitie, iar dovada fortei majore se va comunica in maximum 15 (cincisprezece) zile de la aparitie. Data de referinta este data stampilei postei de expediere. Dovada va fi certificata de Camera de Comert si Industrie sau alt organism abilitat de legea statului care o invoca.
Art. 21 - Partea care invoca forta majora are obligatia sa aduca la cunostinta celeilalte parti incetarea cauzei acesteia in maximum 15 (cincisprezece) zile de la incetare.
Art. 22 - Daca aceste imprejurari si consecintele lor dureaza mai mult de 6 (sase) luni, fiecare partener poate renunta la executarea contractului pe mai departe.
In acest caz, nici una dintre parti nu are dreptul de a cere despagubiri de la cealalta parte, dar ele au indatorirea de a-si onora toate obligatiile pana la aceasta data.
XII - Notificari
Art. 23 - In intelesul prezentului contract, orice notificare adresata de o parte celeilalte va fi valabil indeplinita daca va fi transmisa acestei ultime parti la adresa mentionata in preambulul prezentului contract.
Art. 24 - Notificarile verbale nu sunt luate in considerare de nici una dintre parti, daca nu sunt confirmate prin inregistrarile oficiului postal, fax-ului, telex-ului.
XIII - Clauze de incetare a contractului
Art. 25 - Prezentul contract inceteaza de plin drept, fara a fi necesara interventia unei instante judecatoresti prin executarea lui in cazul in care oricare dintre parti:
- nu isi executa o obligatie considerata esentiala pentru acest contract;
- este declarata in stare de incapacitate de plati, faliment sau declanseaza
procedura de lichidare, inainte de inceperea executarii acestui contract;
- cesioneaza drepturile si obligatiile sale fara a avea acordul celeilalte parti;
- isi incalca din nou oricare dintre obligatiile sale, dupa ce a fost avertizata de cealalta parte ca o noua incalcare va duce la rezilierea acestui contract.
Art. 26 - Partea care invoca incetarea contractului va notifica celeilalte parti cauza de incetare in termen de 5 zile de la data constatarii sau cu minimum 15 zile inainte de data la care incetarea urmeaza sa-si produca efectele.
Art. 27 - Rezilierea nu va avea nici un efect asupra obligatiilor deja scadente intre parti.
Art. 28 - Prevederile acestui articol nu inlatura raspunderea partii care in mod culpabil a cauzat incetarea contractului.
XIV - Litigii
Art. 29 - Eventualele litigii intre partile contractante vor fi solutionate pe cale amiabila, iar daca acest lucru este imposibil, litigiul ivit va fi dedus spre solutionare instantei judecatoresti competente.
XV - Alte clauze
Art. 30 - Prezentul contract este unicul contract incheiat intre parti.
Orice alte declaratii sau acorduri anterioare, indiferent daca sunt in forma scrisa sau orala, nu au forta obligatorie, exceptand cazurile in care sunt incluse in prezentul contract; anexele reprezinta parte integranta din prezentul contract.
Completarile si / sau modificarile aduse la prezentul contract nu sunt valabile si opozabile decat daca rezulta expres din inscrisuri semnate de ambele parti contractante.
Cesionarea contractului este posibila numai cu acordul scris al partilor.
Drept pentru care s-a incheiat prezentul contract de vanzare-cumparare intr-un numar de doua exemplare, cate unul pentru fiecare parte contractanta,
astazi ...................... .
VANZATOR CUMPARATOR
S.C. ............. S.R.L. S.C. ............. S.R.L.
prin prin
Reprezentanti legali Reprezentanti legali
(mai multe modele de contracte gasiti pe http://www.rs.ro/detalii_carte.asp?pid=407, in lucrarea Consilier - Contracte comerciale si Acte de comert, armonizate cu legislatia europeana)