Pianul de la parter
14-Sep-2007 by Florin Campeanu
Sfarsit de saptamana! Probabil ca va asteptati sa scriu despre noul patriarh, despre pensiiile private, despre muzica, despre cum va fi vremea (pe coduri, desigur) sau despre cum (nu) avanseaza constructia autostrazilor. Dar nu! Voi scrie despre pianul de la parter.
Acum 3 ani, mi-am luat jucariile si am plecat pentru ca locuiam sub apartamentul unui… ciudat. Adi Minune si Sorinel nu-stiu-care la 4 dimineata, slujbe religioase la casetofon, la 5, mers cu role prin casa la ora 6 si, peste toate, gresie in tot apartamentul. Se auzea si cand cineva deasupra respira putin mai sacadat. In fine, am plecat si ne-am mutat la… ultimul etaj, adica 4. Si de atunci dorm linistit noaptea. Si simt ca Romania este altfel. De ce?
(si) Pentru ca in fiecare sambata dimineata, de aproape 3 ani, cu o precizie nemteasca, de la parter se aud acorduri de pian. Initial am crezut ca este cine stie ce CD, dar am aflat, facand cercetari discrete printre vecini, ca este vorba de o reprezentatie live. Fata cea mare a vecinului de la parter, un barbat ce trage din greu sa-si intretina familia, ia lectii de pian! In Romania anului 2007, stirea poate parea neverosimila, dar chiar asa e! De la "In casuta din padure, aveau casa 2 pitici…" a trecut, in 10-12 luni, la Chopin si Clayderman. Invata foarte repede, dar si studiaza 3-4 zile pe saptamana, cate 2 ore, cu un profesor de pian. Si stiti care este cea mai tare chestie? Cantatul ei la pian nu ma enerveaza absolut deloc (e si la ore rezonabile, recunosc). Din contra, ma bucur ca locuiesc intr-un bloc in care cineva exerseaza la acest instrument… cult.
In ciuda tuturor culturilor si subculturilor superficiale promovate de paturi sociale pentru care tranzitia a insemnat si o trecere de la cultura la incultura, intr-un bloc din Drumul Taberei, o fetita invata sa cante la pian. Parintii ei cred cu tarie ca pianul ii va deschide alte porti in viata, ca ii va oferi o noua perspectiva asupra existentei. Ii felicit de fiecare data cand ii vad pentru ca au acest crez. Cine spunea ca in Romania va rezista doar muzica aceea de-se-asculta-cu-geamurile-deschise-si-difuzoarele-date-la-maximum?