Tags: Tehnici de adormit bebeul, bebe, desprecopii.com, sugar, sarcina, tulburari de somn, somn agitat, parinti, copii



Plecam, ca in matematica, de la urmatoarea ipoteza:

" Uneori, unii copii se trezesc din ce in ce mai des, stau treji o perioada mai lunga de timp si nu numai ca solicita compania parintilor, dar doresc, de asemenea, sa fie plimbati, devin foarte nervosi si plang tare atunci cand sunt asezati din nou in patut. Multe asemenea cazuri pot fi rezolvate cu usurinta: copiii trebuie sa invete ca nu au nimic de castigat de pe urma acestei atitudini. Copilul poate fi lasat sa planga, fara a interveni. Bebelusul poate sa planga in prima noapte pentru 20-30 de minute, a doua noapte, 10 minute si a treia noapte, deloc.

Este necesar ca si o alta conditie sa fie indeplinita pentru a avea succesul asigurat. Copilul nu trebuie sa-si vada parintii atunci cand se trezeste. Daca ii vede, chiar daca acestia se prefac ca sunt adormiti, acest lucru il va infuria pe copil si ii va declansa o criza de plans.Este foarte important ca bebelusul sa nu doarma in aceeasi camera cu parintii. Daca acest lucru nu este posibil, separati macar zona in care doarme copilul, cu un ecran despartitor sau cu o perdea pentru ca acesta sa nu va poata vedea." - Dr. Spock, Editura Medicala.

Superb. Magnific. Simplu. Eficient. Emotionant, chiar! Dar nu merge!!! Poate ca functioneaza intr-o lume perfecta. Dar noi nu traim intr-o lume perfecta...

Am incercat sa-i aplicam lui Vlad, baiatul nostru de 6 luni si jumatate, "tehnica Spock" si a fost tot atat de impresionat precum un elefant care trece pe langa un musuroi de furnici, iar acestea il gadila in talpa. Adevarul e ca nu l-am lasat sa planga 30 de minute pentru ca, efectiv, se rupe sufletul in noi cand il auzim. Drept urmare, familia mea s-a transformat intr-una de zombie. Mergem prin casa precum stafiile, iar bebeul nostru are ochii rosii de nesomn.

Dar n-ar pierde pentru nimic in lume ceva din ceea ce descopera, cu atata bucurie, ca se intampla in jurul sau. Pentru aceasta curiozitate ii spunem, cu drag, pe romaneste: "tzatza". Ce e tzatza? E una din acele femei ce stau pe sant la tara si dezbat probleme de... politica externa.

Dar atunci cand fizic esti la pamant, iti mai ramane totusi un front pe care poti lupta: frontul mental. Daca esti tare psihic, atunci mai exista o speranta ca vei... supravietui misiunii de a fi parinte. Sfatul meu pentru parintii obositi (fara a avea pretentia ca sunt Dr. sau, macar, Asistent Spock) este sa nu-si piarda simtul umorului. Cat despre adormit bebeul, iata cateva tehnici pe care le-am identificat (pe unele dintre ele le-am pus in practica, fara prea mare succes - ma refer aici la somnul pe... termen lung).

1. Ceai Calma Baby. Este o solutie miraculoasa. Pe orice forum ai intra, gasesti zeci de referinte despre Calma Baby, un ceai produs 100% din plante (care are marele avantaj de a nu crea dependenta). Puneti 3 ml de Calma Baby in laptele copilului inainte de culcare si puteti sa va apucati sa taiati lemne in preajma patutului. El, asa cum scrie in prospect, va dormi foarte, foarte linistit. Ei bine, la noi n-a functionat. Baiatul nostru a baut un flacon intreg (in etape, desigur, respectand doza) si nu a dormit linistit in nici o seara. O posibila explicatie: dintii. Noi am taiat de pe lista Calma Baby. Asta nu inseamna ca nu poate da rezultate excelente in cazul altor copii. Merita sa-l incercati.

2. Ceai Baby Drink. Raman in "raionul" de ceaiuri... Baby Drink este un ceai pe care baiatul nostru il bea cu mare placere de prin saptamana a treia. Bineinteles, puteam sa-i fi dat din prima zi, dar noi credeam ca este un medicament anticolici si ii administram 2-3 lingurite pe zi (cand, de fapt, puteam sa-i dam un biberon de 100 ml...). Am incercat sa inlocuim Baby Drink cu alte ceaiuri, dar Vlad nu s-a acomodat deloc cu gustul acestora. De gustibus non disputandum... Putin cam scump, Baby Drink face toti banii mai ales noaptea, cand copilul se trezeste si ii este sete. Cat despre utilizarea lui Baby Drink ca "somnifer", ei bine, nici de aceasta data nu am avut prea mare succes.

3. Suzeta. Faimoasa si, de-acum, batrana "Doamna Suzi"... A mers in primele luni, Vlad facuse o pasiune pentru ea, dar a tradat-o, cam din luna a cincea, in favoarea degetelor sau, uneori, a mainii intregi pe care si-o indeasa cu pofta in gura. De cateva saptamani are o noua pasiune: degetele de la picioare. Foarte rar, dupa ce a hapait un biberon cu lapte, numit plastic si "Biba", baiatul nostru adoarme cu suzeta in gura. Am fost impotriva ei, dar i-am recunoscut utilitatea la timp. Acum, praful... uitarii se asterne peste ea. Ramane, totusi, o solutie.

4. Degetul. "Eu nu o sa-mi las copilul sa-si suga degetul!". Eram partizanul acestor vorbe, mai ales ca fac parte din cei multi care si-au supt degetele cand erau mici. Dar intrea a fi partizanul a ceva si a pune in practica acel ceva este o distanta foarte mare. Oricat l-ai pandi pe bebe sa nu-si "inghita" degetele, nu aveti nici o sansa. Asa ca renuntati, mai ales pana la un an. Pe urma, vom vedea... Degetele merg si ca "somnifer". Nu intotdeauna, dar merita o investitie de... incredere.

5. Leganarea landoului. Da! Intram pe un teritoriu al eficientei. Sotia mea, in special, a leganat landoul (primit cadou de la nasa) pana cand landoul a ramas fara acele picioruse care-i facilitau leganatul. Dupa ce urmasul familiei a trecut de 8 kg (acum, la 6 1/2 luni are aproape 9,5kg!), landoul nu s-a mai legant si pace, aplatizandu-se, practic, in partea aceea rotunda de dedesubt. Celor care inca nu au bebe, dar il asteapta, le recomand cu mare caldura un patut din textile care sa se dea... hutza. Noi am optat pentru un mastodont de lemn care are niste rotile complicate si pe care, ca sa-l urnesti, trebuie sa tragi serios de fiare in sala de forta. Il recomand cu mare caldura!

6. Albinute si muzica. Albinutele sunt, de fapt, un carusel muzical. Dupa aproape 7 luni, stiu fiecare nota, fiecare solfegiu si fiecare pasaj "fals". Visez si in somn muzica albinutelor. Vlad insa, este in continuare foarte bucuros. Pasiunea lui cea mai mare, de cateva zile, este sa fie ridicat in brate si lasat sa puna mana pe albinute. Are un chiot de satisfactie, spunandu-si, parca: "V-am prins, vrajitoarelor!". Albinutele si muzica pot fi foarte eficiente. La noi, iarasi din nefericire, nu mai dau rezultatele de acum cateva luni.

7. Leganatul pe picioare. Sunt total impotriva, desi, in acest ritm de nesomn, mi se distrug miturile unul dupa altul... Nu suport leganatul pe picioare, desi, discutand cu parinti, stiu ca este foarte...
continuare in JURNAL DE TATIC - cartea.


căutare personalizată






RSS 2.0 - Campeanu.ro Flux RSS | Ajutor

E-@ltfel Romania | Marketing online | Controlul si reducerea costurilor | Corespondenta de afaceri | Strategii de vanzari | Stirea zilei | Bilete avion ieftine | Sport