Aur romanesc la Mondialele de Astrofizica



Tags: olimpiade, tineri, romania, astrofizica, fizica, olimpici, Cotidianul, medalie, aur



Are 18 ani si e cel mai tare astrofizician din lume la categoria lui de virsta. Nu stie cu ce o sa il ajute asta in viitor si, oricum, mai are multe lucruri de facut pina acolo: jumatate de an de liceu, bacul, facultatea.

Indienii, chinezii si rusii sint rivalii lui cei mai de temut. Batalia se da in spatiu, iar armele cu care se intrec sint telescopul, binoclul si formulele complicate. Saptamina trecuta, la Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica din Thailanda, Vilmos a iesit victorios. Mai exact si formal, Vilmos Ioo, elev in clasa clasa a XII-a la Liceul „I.M. Clain“ din Blaj. Le-a dat knock out la ultima proba si cea mai complicata: teoria si problemele clasice.

Nici el nu s-a obisnuit inca cu ideea recentilor lauri, desi aurul din Thailanda nu se simte singur in palmares. Mai are acolo o medalie de bronz, obtinuta anul trecut in India, la aceeasi competitie, dar la categoria Astronomie, si inca o mentiune din acelasi teritoriu stiintific, luata in China, in 2005. Anul acesta insa s-a inscris pentru prima data la astrofizica. Si a cistigat.

L-am rugat sa ne traduca ideea de astrofizica. „Nu se poate concepe o lume moderna, tehnologica, fara astrofizica. Ea a permis punerea satelitilor artificiali pe orbita. Telefonia mobila, GPS-ul isi au radacinile in rezolvarea unor probleme de astrofizica. Este stiinta care studiaza insusi lumea in care traim la un nivel mai inalt, macroscopic“, spune serios Vilmos. Il obsedeaza din clasa a IX-a, de cind profesoara lui, Anca Marian, i-a spus de olimpiada de astronomie: „Sint o fire curioasa si astronomia si astrofizica raspund la o multime de intrebari“.

Pregatirea zilnica „depinde de perioada anului“ si adauga la raspuns un zimbet virtual. Cite doua ore pe zi, cu patru-doua luni inainte de olimpiada si, in restul timpului, doar lectura despre astronomie. Nu e tocilar, mai clarifica Vilmos lucrurile, si oricum calificativul tine doar de perceptia celorlalti. Iar colegii lui sint destul de OK ca sa faca diferenta dintre un tocilar si un tip destept. „Sint foarte de treaba si sintem cit de cit uniti. La colindat, in excursii sintem mereu impreuna :).“

Intrebarea cu care il asalteaza toata lumea i-am adresat-o si noi: cum o sa ii foloseasca munca pe care a depus-o pina acum in acest domeniu, cunostintele pe care le are si premiile, in viitor? „Sincer, inca nu stiu. O sa vedem“, a raspuns relaxat. „Sper ca mult“, a adaugat insa si tinara profesoara, care are 27 de ani si trei dintre ei in invatamint. „In Romania e destul de greu sa si lucrezi in domeniu“, mai crede ea, cu atit mai mult cu cit astronomia a fost scoasa din programa scolara, iar cei care insista sa o inteleaga o fac optional, in timpul liber. Cu toate acestea, primul ei indemn pentru Vilmos e sa faca o facultate in... (continuarea pe http://www.cotidianul.ro/index.php?id=16419&art=40355&cHash=80bd219455 )

Multumim, Cotidianul !


căutare personalizată






RSS 2.0 - Campeanu.ro Flux RSS | Ajutor

E-@ltfel Romania | Marketing online | Controlul si reducerea costurilor | Corespondenta de afaceri | Strategii de vanzari | Stirea zilei | Bilete avion ieftine | Sport