Nu se mai vand cereale la negru



Tags: Nu se mai vand cereale la negru, LAPAR, agricultura, taxa inversa, TVA



Vanzarile de cereale la negru s-au diminuat cu 70-80 la suta dupa introducerea taxarii inverse la cereale si plante tehnice, a declarat, joi, vicepresedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Nicusor Serban, la o conferinta pe teme de agricultura.

"Vanzarea de cereale la negru s-a diminuat cu 70-80 la suta dupa introducerea taxarii inverse la cereale, dar vom vedea daca si recuperarea TVA de catre producatori va fi benefica si corecta. Taxarea inversa la cereale este o masura corecta numai daca este dusa pana la capat, respectiv daca producatorul isi recupereaza la timp TVA", a spus serban.

Acesta a precizat ca in conditiile in care se respecta legea, producatorul roman de cereale subventioneaza bugetul de stat timp de 30 de zile, dar daca aceasta nu se respecta, atunci subventionarea bugetului va fi pe perioada in care se asteapta rambursarea TVA la cereale.

"Noi cumparam din toamna seminte, ingrasaminte, motorina, platim TVA aferenta acestor produse si vine perioada de recoltare, cand vindem si trebuie sa recuperam aceasta taxa. Daca se va intampla la timp va fi bine, daca nu, fermierii vor avea mari probeleme", a adaugat vicepresedintele LAPAR.

In opinia acestuia, cea mai mare problema cu care se confrunta agricultorii in zona de sud este legata de asigurarea apei pentru productia vegetala si cea legumicola.

"Pana nu vom putea rezolva problema apei mai ales in zona de sud nu putem discuta de productii sigure si stabile si nici nu putem fi inr-o relatie de garantare cu bancile pe baza productiilor", a mentionat Nicusor serban.

O alta problema ridicata de agricultori si care ar trebui prinsa in strategia pe agricultura se refera la folosirea ingrasamintelor.

"Ne confruntam cu o serie de paradoxuri in agricultura, respectiv transportul ingrasamintelor chimice in Romania. Acest lucru se poate face numai daca ai autorizatie sau anumitre specializari, un simplu sofer nu poate transporta acesta marfa, in schimb, le poate administra pe sol, in mediu, oricine. Practic, oricine poate cumpara ingrasaminte si ierbicide in Romania, sa le foloseasca cum doreste, si mai vorbim de productie ecologica fara a avea vreo reglementare in acest domeniu", a spus serban.

Organizarea producatorilor agricoli si relatiile cu bancile au fost alte situatii care au ridicat probleme agricultorilor. "Nu am reusit sa ne organizam in asociatii si cooperative si sa avem spatii de depozitare, mai ales in sectorul cerealier, ceea ce creaza o cantitate mare de produse pe piata, in anumite momente, mai ales la recoltare, si duce la scaderea pretului la produse agricole. Daca vrem sa obtinem preturi competitive va trebui sa rezolvam problema asocierilor, a spatiilor de depozitare pentru a vinde cand piata creaza conditii prielnice de pret, altfel se va intampla ceea se intampla de 20 de ani: vom fi obligati sa vindem in momentul recoltarii la preturi scazute", a subliniat reprezentantul agricultorilor.

In relatia cu bancile, Nicusor serban a afirmat ca nu intelege de ce in conditiile unei Politici Agricole Comune, cu reguli comune, fermierii romani sunt discriminati nu numai cu subventii mai mici, dar si in privinta relatiilor cu banca."Nu inteleg diferenta mare a nivelului dobanzii la aceeasi banca mama pentru fermierii din Europa de Vest si cei din Romania, desi avem si noi dupa 20 de ani anumite posibilitati de garantare. Eu iau credit cu 8 la suta dobanda si fermierul din alte tari cu 2-3 la suta de la aceeasi banca", a mai adaugat vicepresedintele LAPAR.

Acesta a participat joi la o conferinta privind situatia accesarii fondurilor europene si masurile pentru sprijinirea agricultorilor in contextul politicilor europene si a viitoarei Politici Agricole Comune (PAC).

Sursa: www.agerpres.ro


căutare personalizată






RSS 2.0 - Campeanu.ro Flux RSS | Ajutor

E-@ltfel Romania | Marketing online | Controlul si reducerea costurilor | Corespondenta de afaceri | Strategii de vanzari | Stirea zilei | Bilete avion ieftine | Sport