Codul Muncii 2011 a fost promulgat



Tags: Codul Muncii 2011 a fost promulgat, concedieri, somaj, Legea nr. 53/2003



Presedintele Traian Basescu a semnat, joi, decretul privind promulgarea Legii pentru m odificarea si completarea Legii nr.53/2003 - Codul Muncii 2011, se precizeaza intr-un comunicat postat pe site-ul Presedintiei.

Guvenrul si-a asumat raspunderea pentru Codul Muncii 2011

Guv
ernul si-a angajat, pe 8 martie, raspunderea in fata Parlamentului, pentru proiectul noului Cod al Muncii 2011. Pe 16 martie a fost respinsa motiunea de cenzura a opozitiei impotriva proiectului de act normativ, fapt care a facut ca noul Cod al Muncii sa fie considerat adoptat si trimis spre promulgare sefului statului.

Dupa respingerea motiunii, Uniunea Social Liberala a inaintat Curtii Constitutionale a Romaniei o sesizare in legatura cu neconstitutionalitatea prevederilor Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 privind Codul Muncii 2011. CCR a decis, pe 23 martie, ca prevederile Legii de modificare a Codului muncii, adoptata prin angajarea raspunderii Guvernului, sunt constitutionale.

Premierul Emil Boc a mentionat ca noul Cod al Muncii va diminua rigiditatea pietei muncii, printr-un amendament prin care se permite mai usor angajatorilor sa incadreze personal dupa ce fac disponibilizari.

Prevederi interesante in Codul Muncii 2011

Prin viitorul Co
d al muncii, angajatorii ar putea incadra personal dupa 45 de zile de la concedierile colective efectuate. Astfel, in cazul concedierilor colective, "in termen de 45 de zile de la data concedierii, salariatul concediat are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reinfiintat in aceeasi activitate, fara examen, concurs sau perioada de proba".

De asemenea, Guvernul a acceptat un amendament prin care partile, reprezentarea acestora si procedura de negociere si incheiere a contractelor colective de munca se stabilesc potrivit legii. De asemenea, apare si angajamentul de adoptare a unei noi legi speciale pentru reglementarea viitoarelor contracte colective de munca.

Noul Cod al muncii ar urma sa instituie prioritatea criteriilor de performanta in fata celor sociale in cazul disponibilizarilor. De asemenea, contractele pe durata determinata pot fi incheiate pe o perioada de pana la 3 ani, in loc de doi, cum prevede legislatia in vigoare. (sursa: Agerpres)

Iata si un film exceptional privind Codul Muncii:



căutare personalizată






RSS 2.0 - Campeanu.ro Flux RSS | Ajutor

E-@ltfel Romania | Marketing online | Controlul si reducerea costurilor | Corespondenta de afaceri | Strategii de vanzari | Stirea zilei | Bilete avion ieftine | Sport