Noi reglementari privind comertul online



Tags: Noi reglementari privind comertul online



Noi norme cu privire la drepturile consumatorilor, menite sa sporeasca masurile de protectie a cumparatorilor online si cresterea increderii consumatorilor in cazul cumparaturilor in alte state membre, au fost sustinute astazi de Parlament.

Deputatii au adoptat modificari ale legii dar au decis sa amane finalizarea pozitiei, urmand ca actul legislativ sa fie transferat catre comisia parlamentara in vederea ajungerii la un acord cu statele membre.

Sustinerea puternica a Parlamentului a modificarilor aduse acestei legi europene, va fi baza de la care deputatii vor porni cu scopul de ajunge la un acord cu statele membre.

Noua legislatie UE se va aplica aproape tuturor vanzarile, fie ca acestea sunt efectuate intr-un magazin, prin telefon, ordin postal sau online, spune Parlamentul. Ea va actualiza reglementarile in vigoare, avand in vedere cresterea vanzarilor prin internet si protejarea sporita a cumparatorilor online.

Reglementarile sustinute astazi in Parlament consolideaza semnificativ drepturile consumatorilor, in special in ceea ce priveste informarea, livrarea si retragerea din contracte, si clarifica normele care fac referire la descarcarile digitale si eliminarea birocratiei in intreprinderile mici si mijlocii.

Dreptul la alegere in deplina cunostinta de cauza

Consumatorii trebuie sa stie de la cine cumpara, ce anume si cat costa un produs atunci cand comanda dintr-un catalog online. Identitatea si adresa vanzatorului trebuie sa fie cunoscute cumparatorului, spun membrii PE.

Noile drepturi la informare pun capat si costurilor ascunse, cum sunt cele asociate cu casutele bifate in prealabil, folosite uneori in vanzarile online. Mai mult, cumparatorul trebuie sa accepte in cunostinta de cauza pretul total inainte de finalizarea vanzarii.

Livrarea si raspunderea pentru colet

in prezent consumatori intampina cele mai multe probleme la livrare. Orice bun sau serviciu, comandat la distanta, ar trebui livrat cumparatorului in termen de 30 de zile, in caz contrar consumatorul are dreptul sa anuleze comanda.  Comerciantul este raspunzator pentru orice deteriorare sau pierdere a bunului in timpul livrarii.

14 zile, timp in care consumatorul se poate razgandi

Noile norme stipuleaza un termen de 14 zile drept perioada de retragere pentru vanzarile la distanta si in afara spatiilor comerciale (unde consumatorul nu poate vedea produsul inainte de cumparare), timp in care consumatorul se poate razgandi. Daca e nemultumit de achizitie, din orice motiv, poate returna bunul. in cazul in care pretul bunului depaseste 40 de euro, comerciantul trebuie sa plateasca transportul postal. Toate costurile trebuie returnate consumatorului in termen de 14 zile dupa retragere. Cu toate acestea, consumatorul trebuie sa demonstreze ca a returnat bunul, stipuleaza un nou amendament.

Daca vanzatorul nu informeaza consumatorul cu privire la dreptul la retragere, perioada de retragere trebuie prelungita automat la 3 luni, spune Consiliul, sau la un an, e de parere Parlamentul.

Noile reglementari tintesc sa acopere vidul actual in legislatia UE, prin includerea prezentarilor la domiciliu cu vanzare si a licitatiilor online in dreptul de retragere a consumatorului. Cu toate acestea, achizitiile in urma licitatiilor pot fi returnate numai in cazul in care sunt cumparate de la un vanzator de profesie, si nu de la o persoana privata.

Bunurile digitale cum sunt muzica, filmele sau programele informatice vor fi scutite de dreptul de retragere. Cumpararea va fi considerata finalizata din momentul in care incepe descarcarea.

Pentru a evita sarcini administrative inutile de exemplu pentru magazine mici sau artizani, Parlamentul a votat exceptarea tranzactiilor de zi cu zi, in cazul unei livrari "imediate", de la normele de informare. in cazul contractelor mixte, care includ atat bunuri cat si servicii, cum e situatia unui geamgiu care inlocuieste un geam spart, la un pret sub 200 de euro, informarea nu trebuie efectuata in scris, ci poate fi efectuata oral, mentioneaza Parlamentul intr-un amendament nou.

in cazul reparatiilor urgente, cum ar fi spargerea unei conducte de apa,  dreptul la retragere in termen de 14 zile nu este necesar si nu se aplica, spune Parlamentul.

Sursa: AmosNews



căutare personalizată






RSS 2.0 - Campeanu.ro Flux RSS | Ajutor

E-@ltfel Romania | Marketing online | Controlul si reducerea costurilor | Corespondenta de afaceri | Strategii de vanzari | Stirea zilei | Bilete avion ieftine | Sport