Studiu de caz pensionare anticipata
01-Feb-2010 by *** (invitat special pe blog)
Tags: Studiu de caz pensionare anticipata, pensie anticipata
Sigur va este de folos acest studiu de caz!
Intrebare pensionare anticipata:
Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Sunt nascuta in 25.12.1957. In luna mai 2008 am depus dosarul de pensionare. La momentul respectiv aveam 29 ani de munca. Am depus la dosar adeverinta pentru perioada 1979-1985 grupa I. 1985-1997 grupa II. Restul anilor conditii normale de munca pana in 15.05.2008. Dosarul a fost respins pe motiv caci pe cartea de munca nu figuram cu meseria sau locul de munca din sectie. Mentionez ca toata unitatea este incadrata la grupa II de munca deci pentru perioada 01.09.1979- 15.09.1997. Toti salariatii au grupa II. Din anul 2009 luna ianuarie pana in prezent am inca un contract part-time 4 ore pe zi cu declaratii la CAS.
Deci pe anul 2009 respectiva ianuarie-septembrie figurez cu 12 ore pe zi iar din septembrie pana in prezent cu 4 ore pe zi.
Va rog sa ma lamuriti ce pot face daca mai pot face ceva cu dosarul respins sau daca ma pot pensiona anticipat Si ce ar trebuii sa fac.
Multumesc mult.
Cu stima
Adriana
Raspuns:
Pentru perioada lucrata dupa data de 18 martie 1969 pana la data de 1 aprilie 2001, incadrarea in grupe superioare de munca s-a facut conform Ordinului ministrului muncii si ocrotirilor sociale, al ministrului sanatatii si al presedintelui Comisiei Nationale pentru Protectia Muncii nr. 50/1990, ordin ce a inlocuit ordinele Ministerului Muncii si Ministerului Sanatatii nr. 59/1969, 105/1976 si 210/1977.
In conformitate cu prevederile de la punctul 6 din Ordinul nr. 50/1990 al Ministerului Muncii si Ocrotirilor Sociale, Ministerului Sanatatii si Comisiei Nationale pentru Protectia Muncii, nominalizarea persoanelor care se incadrau in grupele I si a II- a de munca s-a facut de catre conducerile unitatilor impreuna cu sindicatele libere din unitati, tinandu-se seama de conditiile concrete in care si-au desfasurat activitatea persoanele respective.
Potrivit prevederilor alineatului al doilea de la punctul 15 din ordinul mentionat, unitatile aveau obligatia sa analizeze si sa precizeze, in termen de 30 de zile de la data aprobarii ordinului, pe baza documentelor existente in unitate, situatia incadrarii personalului in grupele I si a Il-a de munca incepand cu data de 18.03.1969.
Conform prevederilor punctului 8 din Ordinul amintit, perioada de timp in care o persoana a avut sarcina sa lucreze integral sau o parte din programul de munca in astfel de locuri se stabilea de catre conducerea unitatii sau prin prevederile legale care reglementau atributiile de serviciu ce reveneau fiecarei persoane in raport cu functia indeplinita.
Actele normative care reglementau incadrarea in fostele grupe I si a II-a de munca au fost abrogate la data intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale (art. 198 din lege).
Dupa aceasta data nu mai exista baza legala pentru incadrarea locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale cu conditii deosebite in grupe superioare de munca, iar eliberarea adeverintelor privind atestarea faptului ca, in anumite perioade anterioare datei de 1.04.2001, o persoana si-a desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si a II-a de munca, se va face numai daca nominalizarea persoanei s-a facut anterior datei de 1.04.2001 si numai pe baza documentelor intocmite la acea vreme, verificabile, aflate in evidenta angajatorilor sau detinatorilor de arhive (proces-verbal, decizie, tabel, hotararea consiliului de administratie si a sindicatului privind nominalizarea persoanelor incadrate in grupe superioare de munca, pontaje lunare, registrul de evidenta a intrarilor in subteran etc.).
Altfel spus, in prezent, angajatorii si cu atat mai mult detinatorii de arhive, nu au temei legal pentru a nominaliza noi persoane ori pentru a incadra activitati desfasurate anterior datei de 1.04.2001, in grupe superioare de munca, ci doar pentru a atesta un fapt consumat anterior datei de 1.04.2001 - prin adeverinte eliberate conform Ordinului MMFES nr. 590/2008, ori prin inscrieri in carnetul de munca, conform Decretului nr. 92/1976.
Dupa data intrarii in vigoare a Ordinului MMFES nr. 590/2008, respectiv data de 24.09.2008, angajatorii sau detinatorii de arhive intocmesc si elibereaza adeverinte conform modelului prevazut in Anexa la Ordin, numai in baza documentelor verificabile, aflate in evidentele acestora.
Prin urmare, daca datele din carnetul de munca nu atesta in mod clar faptul ca v-ati desfasurat activitatea de munca intr-una din grupele superioare de munca, aveti posibilitatea sa solicitati fostului angajator sau detinatorului arhivei eliberarea unei adeverinte care sa ateste perioadele in care v-ati desfasurat activitatea in grupa I si II de munca. Dupa obtinerea acestei adeverinte, depuneti la un nou dosar la casa de pensii.
Reducerea varstei standard de pensionare pentru perioada lucrata in grupa I de munca se calculeaza pana in aprilie 2011, in conformitate cu dispozitiile art. 1671 din Legea nr. 19/200 potrivit carora:
„Intr-un interval de 10 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, persoanele care au desfasurat activitati incadrate in grupa I de munca, conform legislatiei anterioare, pot solicita pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstelor standard de pensionare, conform tabelului nr. 4.”
Asadar, pentru a valorifica perioada lucrata in grupa I de munca trebuie sa depuneti dosarul la casa de pensii anterior datei de 01 aprilie 2011.
La acest moment nu va puteti pensiona anticipat intrucat, potrivit art. 49 din Legea nr.19/2001, pot solicita pensie anticipata asiguratii care au depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin 10 ani, cu cel mult 5 ani inaintea varstelor standard de pensionare.
in perioada, decembrie 2010- martie 2011 stagiul complet de cotizare este de 28 de ani, ceea ce inseamna ca, pentru a putea solicita pensie anticipata ati avea nevoie de un stagiu de cotizare de 38 de ani. De asemenea, pensionarea anticipata poate fi solicitata cu cel mult 5 ani inaintea varstelor standard de pensionare, in cazul dvs la 55 de ani.
insa, veti putea solicita pensie anticipata partial incepand cu decembrie 2012, respectiv la implinirea varstei de 55 ani.