Dinu Patriciu: "Ne aflam in fata unei mari diversiuni!"



Tags: Petrolul din Marea Neagra, Dinu Patriciu, Sterling, gaz, legea petrolului



“Ne aflam in fata unei mari diversiuni”, a spus omul de afaceri. “Am fost entuziasmati cu totii in momentul in care am aflat verdictul de la Haga si cu totii am vazut-o ca pe o victorie, dupa care ni s-au vandut iluzii, cum ca acolo ar fi petrol si gaze care vor imbogati aceasta tara in urmatoarele decenii”, adaugat acesta.

“Realitatea este cu totul alta: acolo sunt intre 5 si 10 milioane de tone de titei. Asta inseamna intre o treime si doua treimi din consumul anual al Romaniei, dar pot fi exploatate in 5 pana la 20 de ani, si 10 miliarde de metri cubi de gaze, care pot fi exploatati, la randul lor, intre 5 si 20 de ani”, a completat Dinu Patriciu.

Potrivit acestuia, cantitatile trebuie sa fie diminuate in cadrul titeiului, la 25-35% din intreaga cantitate, aceasta fiind cantitatea care este exploatabila, iar in cazul gazelor, cel mult 80%, “ daca esti norocos”. Valoarea acestor resurse este de cateva zeci de milioane de dolari, a completat omul de afaceri.

Patriciu a negat ca aceasta cantitate de rezerve ar fi fost data unei firme. “Proprietar este statul. Operatorul este altceva”, a spus acesta. “Titeiul din pamant va apartine de-a pururi, conform Constitutiei, statului roman. Acesta are doua posibilitati, potrivit omului de afaceri: fie sa se multumeasca cu redeventele pe care el insusi le-a stabilit, dar le-a stabilit prost, fie sa participe, dar atunci cand patricipa trebuie sa si investeasca”, a completat Patriciu.

O alta continuare a diversiunii o reprezinta faptul ca, in total, au existat 11 acte aditionale succesive, a precizat Dinu Patriciu. Potrivit acestuia, guvernul Tariceanu nu a facut decat “o chestiune tehnica” si anume “sa prelungeasca in continuare pentru cei care platisera explorarea”.

In 1995 a aparut prima lege a petrolului, dar aceasta nu prevedea acorduri de impartire a productiei si redevente, a mai spus acesta. “Intotdeauna am crezut in acordurile de impartire a productiei care nu sunt cuprinse in legea romaneasca”, a completat omul de afaceri.

Conform Legii petrolului, inainte de a incepe explorarea se face o licitatie, dupa care licenta de explorare se transforma, in cazul indeplinirii conditiilor de catre concesionar, in licenta de exploatare, a precizat Patriciu.

“Atunci cand compania Sterling cauta capital pentru aceasta dezvoltare, m-am numarat printre cei care au primit datele pentru a investi in aceasta afacere, dar nu am investit pentru ca nu credeam in ea si asta pentru ca stiam ca aceste cantitati erau prea mici”, a mai spus Dinu Patriciu. Potrivit omului de afaceri, in baza unui contract de confidentialitate oferit celor interesati sa investeasca in compania respectiva, firma insasi a furnizat date cu privire la foraj.

Dinu Patriciu a recunoscut faptul ca Romania are rezerve enorme in Marea Neagra, la mare adancime, in zona on-shore insa, si nu off-shore, dar ca explorarea lor costa foarte mult, motiv pentru care nimeni nu a explorat in acea zona in ultimii 20 de ani, deoarece “ne grabeam sa scoatem cea ce era la indemana, si nici nu aveam tehnologiile necesare”.

“Din punctul meu de vedere, compania Sterling face o… continuare pe Realitatea.net



căutare personalizată






RSS 2.0 - Campeanu.ro Flux RSS | Ajutor

E-@ltfel Romania | Marketing online | Controlul si reducerea costurilor | Corespondenta de afaceri | Strategii de vanzari | Stirea zilei | Bilete avion ieftine | Sport