Cum vede criza un geniu: Les Hayman, SAP



Tags: criza, business, afaceri, software, SAP



Pe Les l-am intalnit la o prezentare SAP, la Marriott. M-a fascinat. L-am ascultat vrajit si, la final, m-am simtit ca si cum facusem, in doar 2 ore, inca o facultate. Am gasit un interviu cu el in prestigiosul ziar Business Standard si m-am grabit sa-l pun pe blog. Ii multumesc pe aceasta cale Mihaelei Filip, cea care a realizat interviul.

"Les Hayman, SAP: Trebuie sa traim astfel de crize pentru a scapa de companii slabe si de manageri slabi

Interviu realizat de Mihaela Filip (Business Standard)

Les Hayman a lucrat pentru SAP, cel mai mare producator de software de business din lume, timp de 15 ani, timp in care pus pe picioare operatiunile corporatiei din regiunea Asia-Pacific, a coordonat zona Europa Orientul Mijlociu si Africa si a condus departamentul de resurse umane al companiei. Les Hayman spune ca situatia economica internationala dificila va mai dura 12 pana la 18 luni, iar solutia pentru tari precum Romania in acest context si pentru a avea succes la nivel global este sa-si construiasca echipe de management foarte puternice.
 
Ce lucruri din experienta dumneavoastra de business ati impartasi managerilor romani in contextul actual?

Sunt anumite lucruri pe care companiile mici trebui sa le faca pentru a supravietui. Cred ca este foarte greu pentru companiile mici, mai ales pentru cele din tari precum Romania sa fie competitive. Chinezii au devenit producatorii lumii la preturi mici si calitate pe masura. Ei nu au o cultura a calitatii, ei au o cultura a cantitatii. Este foarte greu sa concurezi cu ei la pret. India este un pic mai scumpa acum, deci poti sa concurezi cu India la costuri. Imi imaginez ca, acum, Romania este la multe capitole mai putin scumpa decat India in ceea ce priveste derularea afacerilor, dar India a fost un competitor foarte serios, sunt oameni de business foarte buni, au o capacitate foarte buna de a se vedea in contextul businessului global, au bani, asa ca ei cumpara multe dintre companiile europene sau americane. Un lucru pe care il are Romania, din ce inteleg eu, este o populatie tanara foarte bine educata.

Dupa mine, modul in care reusesti sa scoti ce e mai bun din oamenii tai este una dintre cele mai critice abilitati de care trebuie sa dea dovada tarile mici precum Romania. Pe asta trebuie sa se concentreze. Una dintre problemele cu care se confrunta lumea este aceea ca cei mai multi oameni nu sunt motivati si cred ca ceea ce au de facut este sa lucreze cinci zile pe saptamana pentru a trai doua. Toata lumea vorbeste despre balanta munca-viata pentru ca oamenii au tendinta de a separa munca de viata. Nu inteleg cum se poate face asta.

Care ar fi solutia pentru ca oamenii sa nu mai vada lucrurile in acest fel?

Daca poti sa motivezi tinerii sa fie pasionati de ceea ce fac, asta iti confera o forta extraordinara, pentru ca in cele mai multe tari, oamenii nu fac asta. Tarile precum Romania pentru a fi de succes la nivel global trebuie sa-si construiasca manageri foarte tari. Am o expresie pe care obisnuiesc sa o folosesc: oamenii se alatura companiilor, dar parasesc managerii. Cel mai important lucru intr-o companie este cat sunt de puternici managerii, pentru ca acestia determina viitorul, ei conduc businessul, ei motiveaza oamenii, ei recruteaza oamenii potriviti. Cand am inceput sa conduc HR-ul la SAP am realizat ca doar o treime din oamenii dintr-o companie sunt pe deplin dedicati. Deci din 10.000 de oameni, numai 3.000 sunt dedicati companiei, asa ca cele mai multe companii, daca simt ca trebuie sa faca mai mult, angajeaza si mai multi oameni, ceea ce e gresit. Daca vrei sa faci mai mult, schimba angajamentul oamenilor la 60% si nu ai nevoie de mai multi oameni, ai nevoie doar mai multi oameni dedicati.

Cum poti face asta?

Trebuie sa construiesti o cultura de management. Pregatesti acei oameni care vor sa devina manageri. In cele mai multe dintre companiile pentru care ofer consulanta fac chestionare in echipele de management pentru a vedea cati dintre cei care au pozitii de manager vor cu adevarat sa fie manageri. Descoperi un lucru foarte interesant, de obicei 30-40% nu vor sa fie pe pozitii de manager. Sunt asta pentru ca nu de ales. Erau cei mai buni ingineri si cineva a venit la ei si le-a spus: vrem sa fii manager, iar asta a fost singura modalitate prin care au putut obtine mai multi bani, mai mult respect, au putut sa aiba o influenta in companie.

 Foarte putine companii au un sistem prin care, daca vrei sa fii inginer toata viata, poti deveni senior, mai respectat si mai bine platit ca si inginer. De obicei singura modalitate de a obtine mai multi bani este sa devii manager. Asa ca te trezesti cu oameni in management care nu vor in mod deosebit sa fie manageri si pierzi ingineri foarte buni. Si ce se intampla este ca acei oameni care vor sa fie ingineri si devin manageri nu sunt preocupati de cum sa-si gestioneze oamenii, se preocupa de partea de inginerie sau de vanzari sau de dezvoltare...si nu se gandesc la cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faca un manager si anume sa se preocupe de oamenii lui, cum sa scoata ce e mai bun din oamenii lui.

Ce face un manager bun?

Cred ca ceea ce trebuie sa faca un manager este sa aiba mereu o scara a oamenilor lui, la cel mai bun la cel mai slab. Motivul este acela ca celor mai multi manageri le este foarte usor sa lucreze cu cei mai buni oameni. Eu am o expresie care spune ca rolul unui manager este de a conduce oamenii in sus sau de a-i conduce afara. Stiu ca suna brutal, dar nu te poti concentra numai asupra oamenilor buni, ci te duci la cel care este la pamant si gasesti o cale de a-l ridica de acolo. Fie prin training, prin dezvoltare orice ar fi lupti ca nebunul ca sa-l aduci pe acel om de jos. Si, cand ai reusit asta, te poti din nou concentra asupra celui care este acum la pamant. Daca reusesti asta vei avea o organizatie care se imbunatatesete continuu.

A-i conduce afara este ultima varianta si cand lucrezi cu cineva continuu si tot nu reusesti sa-l ridici, nu ai de ales. Si cand spun sa-l conduci afara, nu vreau sa spun ca trebuie neaparat sa-l concediezi pentru ca uneori cand cineva este la capatul de jos al scarii este pentru ca e in jobul nepotrivit. Eu am trei reguli pe care le spun tinerilor care vor sa-si construiasca o cariera: sa nu faci niciodata un job pe care il urasti, pentru ca daca iti place ce faci sunt sanse sa fii bun, sa nu lucrezi niciodata pentru un manager pe care nu il respecti, pentru ca el decide cu cine lucrezi si cum esti compensat si sa nu lucrezi niciodata pentru o companie de care nu esti mandru.

Ce credeti ca ne va aduce criza in care am intrat?

Cred ca aceasta criza va mai fi o vreme cu noi. Tot ceea ce fac guvernele acum este sa incerce sa opreasca panica. Cred ca aceasta criza va mai dura 12 pana la 18 luni timp in care vom vedea tot mai multe preluari si din puctul acesta de vedere cred ca preluarile vor domina si nu falimentele. Pentru ca atunci cand companiile se zbat devin tinte pentru pradatori. Sunt destul de multi rechini in piata acum pentru ca au bani si cred ca cea mai mare provocare pentru businessuri in urmatoarele 12-18 luni nu va fi sa-si vanda produsele si serviciile, ci cash flow-ul. Iar companiile care vor supravietui cred ca vor fi acelea care isi vor administra fluxul de capital. Ceea ce ma ingrijoreaza este ca atunci cand companiile au probleme de capital, primul lucru pe care il fac este sa scape de oameni. Companiile bune nu dau niciodata oameni afara.

Am avut propria mea companie pe care am vandut-o cand am aflat ca am cancer. In anii ‘80 au fost niste vremuri dificile si cei doi parteneri ai mei au spus ca trebuie sa dam afara 10% din angajati. Eu am spus ca refuz sa fac asta si mi-au spus ok, dar trebuie sa tai 10% din costuri. M-am intors in Australia, unde lucram cu aproximativ 30 de oameni si le-am spus putem da afara trei sau patru oameni sau toata lumea din companie va avea salariile mai mici cu 10%, iar eu cu 30%, pana se indreapta lucrurile. Au discutat si cand s-au intros mi-au spus: o sa taiem 20% din salariile noastre. M-am gandit si am propus 20% pentru seniori, 10% pentru juniori. Asta a creat o foarte mare loialitate in companie. Cred ca cele mai multe companii angajeaza prea multi oameni cand le merge bine si cand lucrurile se schimba, ii concediaza. Cred ca ar trebui sa angajeze mai cu grija si sa concedieze mai cu grija.

Cum vor fi afectate tarile mici ca Romania?

Nu atat de mult ca tarile mari. Sistemul bancar romanesc nu va fi atat de afectat. Dar cred ca va fi o presiune pe cash flow pentru ca Romania depinde foarte mult de banii dinafara, de banii din UE, de export. Cred ca tari precum Romania pot rezista mai bine decat Germania sau Franta, de exemplu, pentru ca populatia este mai mica si poate fi controlata mai usor, sistemul bancar nu are nevoie de atat de multi bani pentru a supravietui, sistemul bancar va contina sa faca banii sa intre in businessuri. Totul se reduce la cat de abili sunt oamenii care conduc companiile din Romania. Companiile care au un management abil, care au politici de angajare bune si oameni buni, vor supravietui. Cred ca trebuie sa traim astfel de crize pentru a scapa de companii slabe si de manageri slabi. Sistemul bancar la nivel global este condus de oameni foarte lacomi si incompetenti, de oameni care daca nu ar lucra in banci ar vinde masini second hand. Nu stiu daca e adevarat si in Romania, dar acolo de unde vin eu, oamenii care vand masini de mana a doua sunt lipsiti de orice etica, ar vinde orice si fac profituri imense. Exact asa sunt oamenii care conduc bancile astazi.

Nu toti, sunt si manageri buni, dar majoritatea sunt foare lacomi, au foarte putina etica, le pasa foarte putin de restul lumii si traiesc pentru a face cat de multi bani pot. Deci, faptul ca toate aceste lucruri sunt zguduite si scapam de o parte din acesti oameni este un lucru rau? Deloc! Cred ca tot sectorul bancar este dezgustator pentru ca ei, daca nu fac suficienti bani, maresc dobanzile. Daca o companie de software nu face un profit suficient, nu poate mari preturile, pentru ca exista competitie, dar daca o banca creste dobanzile de la 5% la 6%, toate celelalte banci fac acelasi lucru. Prima data cand au dat carduri de credit, acestea erau gratis, dar ulterior au decis ca ar trebui sa le taxeze. De ce? Pentru ca cineva a venit si a spus ca daca taxam 60 de euro pe an facem doua milioane in plus. Este ofensator si acest sistem trebuia zguduit.

Pentru mine asta este ca marele potop, in care Noe a salvat animalele care au meritat sa fie salvate. Ca un tip dintr-o banca trebuie sa-si vanda Ferrari-ul si Porsche-ul sotiei, asta e un lucru rau? Eu am avut primul Porsche la 40 de ani, a trebuit sa muncesc mult ca sa-mi iau unul, nu am facut-o pentru ca am vandut atata mizerie incat cineva mi-a dat un bonus. Daca nu s-ar fi intamplat asta, nu am fi aflat niciodata toate aceste lucruri. Cum au putut sa aduca intreaga economie in genunchi pentru ca au imprumutat bani oamenilor care nu puteau sa plateasca si apoi sa transforme mizeria intr-un foarte mare bonus? Ceea ce as face eu cu CEO-ul de la Lehman Brothers, care a fost platit cu 300 de milioane de dolari? L-as face sa dea inapoi macar 2,5 milioane. Aproape a distrus lumea! Daca as fi avut propria mea companie si as fi distrus-o mi-as fi pierdut averea personala, dar tipii din banci care au distrus lumea nu pierd nimic. Unii dintre ei ar trebui sa intre la inchisoare, dar macar sa dea bonusurile inapoi, nu salariile, dar bonusurile pentru ca bonusurile au fost bazate pe lucruri reale.

Ce instrumente de investitii folositi?

Investesc in companii mici. Am cinci companii in care am investit, una care face baterii si motoare hibrid pentru autobuze, o companie ce lucreaza la o tehnologie ce foloseste puterea magnetica pentru a conduce motoare, o companie de consultanta HR pentru SAP, o companie mica de soft in Elvetia si un business de vin.

Ati investi intr-o companie in Romania?

Da, daca as gasi una buna, sigur. Investesc in oameni mai mult decat in tehnologie, cred ca oamenii buni pot face lucruri minunate. Imi petrec mult timp cautand oameni si foarte putin cautand tehnologia.

Care credeti ca sunt aspectele importante pentru succesul unui business?

Riscul este un lucru important, riscul calculat. Cred ca sunt trei lucruri care genereaza succesul in afaceri si este la fel ca modul in care se noteaza exercitiile de gimnastica. Un exercitiu perfect stitii ce nota maxima va lua? Nu e zece, toata lumea crede ca e 10, dar este 9,4, pentru ca 0,6 inseamna 1. risc calculat - o companie care nu-si asuma riscuri moare, nu se schimba, 2. originalitate - vor sa vada ca faci ceva un pic diferit, pentru ca ceea ce faci astazi s-ar putea sa nu mearga la nesfarsit si 3. virtuozitate - vor sa vada ca esti unul dintre cei mai buni din lume la ceva. Nu cred ca oamenii trebuie sa fie cei mai buni din lume, dar trebuie sa fie cei mai buni din cat pot ei sa fie. Eu n-am vrut sa fiu cel mai bun speaker din lume, dar am vrut sa fiu cat pot eu de bun.

SAP Software de business
Profil

Este cel mai mare producator de software de business din lume
A fost fondata in 1972, in Mannheim, Germania
Are peste 51.400 de angajati in 50 de tari din toata lumea
Numara peste 75.000 de clienti in 120 de tari
SAP a deschis o subsidiara in Romania in 2002
SAP Romania a raportat in 2007 afaceri de 12,5 milioane de euro
CV Les Hayman

2005 - prezent: Ambasador SAP. Din aceasta pozitie, Hayman reprezinta interesele companiei, ale clientilor si partenerilor sai in fata organizatiilor guvernamentale si industriale din toata lumea
2003 - 2005: Director de resurse umane al SAP la nivel global
2002 - 2003: Presedinte al SAP pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa
1997 - 2002: Presedinte si CEO al SAP Asia-Pacific
1994 - 1996: Managing director al SAP Australia/Noua Zeelanda
A mai avut pozitii de management in cadrul companiilor Digital Equipment si Sun Microsystems (sursa: Business Standard)"



căutare personalizată






RSS 2.0 - Campeanu.ro Flux RSS | Ajutor

E-@ltfel Romania | Marketing online | Controlul si reducerea costurilor | Corespondenta de afaceri | Strategii de vanzari | Stirea zilei | Bilete avion ieftine | Sport