Consulta Monitorul Oficial!
12-Nov-2008 by *** (invitat special pe blog)
Tags: Consulta Monitorul Oficial!, Arhiva Monitorul Oficial, legi, texte lege
1. A fost publicata o decizie a Curtii Constitutionale foarte interesanta. Desi a respins exceptia de neconstitutionalitate invocata, Curtea a abordat asa cum veti vedea o problema spinoasa: posibilitatea reala a cunoasterii legilor.
2. Prin Decizia nr. 890/2008, publicata in Monitorul Oficial nr. 600/2008, Curtea Constitutionala a solutionat sesizarea formulata de catre Curtea de Apel Craiova - Sectia comerciala, cu privire la o exceptie de neconstitutionalitate ridicata de Directia Generala a Finantelor Publice a Judetului (DGFP) Dolj. Aceasta a sustinut ca textele art. 237 alin. (3), (4) si (7) din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale contravin dispozitiilor art. 21, art. 24 alin. (1) si art. 129 din Constitutie.
3.
In esenta, hotararea tribunalului de dizolvare a societatii comerciale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. Hotararea de dizolvare poate fi atacata cu recurs, in termen de 30 de zile de la publicarea ei in Monitorul Oficial. DGFP-Dolj a ridicat doua probleme:
- legea nu prevede in ce termen trebuie publicata in Monitorul Oficial hotararea de dizolvare;
- este imposibila identificarea datei la care a fost publicata in Monitorul Oficial o anumita informatie in vederea exercitarii drepturilor prevazute de lege.
Cu alte cuvinte, este impiedicat liberul acces la justitie, pentru ca:
- legiuitorul nu a reglementat un termen de procedura;
- Monitorului Oficial nu este gratuit nici macar in format electronic, ceea ce limiteaza accesul publicului si institutiilor la informatiile publicate.
In rezumat, dispozitiile legale au fost criticate pentru ca nu sunt accesibile si, prin urmare, legea nu este previzibila.
4. In sustinerea exceptiei de neconstitutionalitate s-a invocat si jurisprudenta CEDO. Aici este important sa subliniem ca jurisprudenta CEDO este constanta in sensul ca "legea trebuie sa fie accesibila persoanei si previzibila" ( Rotaru vs. Romania , Amann vs. Elvetia ).5. Curtea Constitutionala a respins exceptia ridicata de DGFP-Dolj. Curtea a apreciat ca "dispozitiile de lege criticate sunt suficient de clare si accesibile, insa punerea lor in aplicare depinde de diligenta societatilor comerciale ce sunt vizate de aceste dispozitii".
6. Curtea Constitutionala a evitat cu maiestrie problema centrala: posibilitatea reala a cunoasterii legilor. Nu a exprimat nici un punct de vedere cu privire la faptul ca nu este accesibil gratuit continutul Monitorului Oficial. Dupa parerea mea, ar trebui sa fie accesibil on-line in mod gratuit.
7. Orice stat de drept se bazeaza pe prezumtia ca legile si publicatiile oficiale sunt cunoscute de catre destinatarii lor. Aceasta prezumtie nu poate exista cata vreme Monitorul Oficial, numar de numar, nu este accesibil gratuit.
Articol preluat din www.juridice.ro, sub semnatura lui Andrei Savescu. Despre Andrei Savescu >>
UPDATE, 25 august 2008 . Secretariatul General al Guvernului a redactat si a dat publicitatii astazi spre consultare publica un proiect de lege potrivit caruia " Regia Autonoma Monitorul Oficial realizeaza si un produs electronic, accesibil pe Internet, care este destinat exclusiv informarii gratuite a persoanelor fizice asupra actelor ce se publica in Monitorul Oficial al Romaniei."
Nota de fundamentare | Textul Proiectului | Tabel comparativ