Depozitul reprezinta pentru companie, in multe cazuri, un veritabil taram al necunoscutului. Marfurile intra si ies dupa reguli nescrise, cele mai avansate politici fiind "uitate" de oamenii care lucreaza de ani buni in acest spatiu interzis... profanilor. Explicatiile de genul: "Eu stiu cel mai bine, asa merg lucrurile pe aici din mileniul trecut..." sunt la ordinea zilei, dar, intotdeauna, aceasta modalitate de a privi sarcinile de serviciu duce la probleme majore, ce afecteaza toate departamentele. In mod absolut logic, cele mai afectate sectoare sunt cele ce se ocupa de achizitiile si logistica firmei. Iar daca in depozit nu este ordine, atunci puteti fi siguri ca toate activitatile companiei sunt date peste cap! Explicatiile privind haosul sunt aceleasi: la volumul mare de munca este greu ca angajatii sa stea si sa completeze teancuri de hartii pentru fiecare operatiune. Si trebuie sa recunoasteti ca au in felul lor dreptate, chiar daca aveti un soft de gestiune destul de sofisticat. Mai ales in cazul companiilor in care personalul este subdimensionat, motostivuitoristul este cel care primeste comanda, se duce in depozit, incarca si apoi preda delegatului marfa ceruta. Un supraveghetor, responsabil de tura sau de depozit nu poate fi prezent in acelasi timp in cinci locuri si nici nu poate fi atent la cinci comenzi diferite, oricat de inteligent ar fi. Situatia pare fara iesire nu-i asa? Ei bine, va inselati! Aduceti-va aminte ca au fost inventate codurile de bara. Iar ele va ajuta din ce in ce mai eficient sa nu o dati in bara cu logistica!

Ce reprezinta codul de bare

Dincolo de a reprezenta... salvarea dumneavoastra, codul de bare este o serie de linii paralele, albe si negre, de grosimi diferite. Specialistii spun despre codurile de bare ca sunt un fel de cod Morse optic, importanta lor in economie fiind cel putin la fel de importanta ca si codul Morse in comunicarile militare. Desi pare greu de crezut, codurile de bare au aparut in 1948 si au facut cariera in Statele Unite ale Americii, acolo unde avalansa de consumatori din anii 70 a determinat cautarea de solutii pentru automatizarea tuturor proceselor din magazine. Astazi, codurile de bare sunt la fel de banale precum computerul sau autoturismul. Sunt folosite in absolut toate industriile, putand fi descoperite pe pungile de transfuzii sau rachetele sol-aer. Codurile de bare au devenit, de cativa ani, instrumentul ideal de organizare a depozitului. Un aparat de etichetat si un cititor (care masoara intensitatea luminii reflectate de liniile codului si transforma codul de bare in cifre si litere) pot face munca a zece oameni pe care ii puteti aloca unor sarcini mai profitabile.

Important
Un cod de bare format din 12 caractere este citit in maximum 3 secunde, in functie de echipamentul de citire folosit, dar si de indemanarea operatorului. Este indicat sa investiti intr-un cititor avansat pentru ca toata activitatea de aranjare si scoatere a marfurilor din depozit sa se desfasoare cat mai fluent, fara sincope ce tin de dotarea tehnica. O economie de cateva zeci de euro facuta la achizitionarea fiecarui cititor de coduri de bare se poate dovedi o economie falsa in situatia in care camioanele asteapta in fata depozitului, iar recunoasterea marfurilor dureaza ore intregi.

In acest mediu concurential tot mai dinamic, un sistem informatic interconectat cu un sistem de coduri de bare este foarte important pentru dezvoltarea firmei. Tineti cont si de faptul ca este extrem de important ca datele introduse in computer sa fie actuale, corecte si culese cu un cost cat mai redus cu putinta. Utilizarea codurilor de bara in depozit inseamna eliminarea erorilor umane, rapiditate, eficienta si profit maxim. Adica exact cuvintele pe care orice manager doreste sa le auda!

Unde si cum puteti folosi codurile de bare

Asa cum am spus deja, codurile de bare sunt indispensabile unui sistem informatic integrat in care toate procesele sunt optimizate. Poate parea greu de crezut, dar utilizand coduri de bare si cititoare speciale,  realizati progrese majore in eficienta angajatilor si reduceri de timpi morti in urmatoarele sectoare:
- receptia marfurilor,
- depozitarea marfurilor,
- productie sau prelucrare (acolo unde este cazul),
- controlul calitatii,
- ambalarea marfurilor,
- depozitarea produselor finite,
- livrarea produselor finite.

Sa vedem cum puteti folosi codurile de bare in fiecare situatie.

Receptia
Produsele (sau materiile prime) ajung in zona de receptie a depozitului in ambalaje (cutii, paleti, cisterne, vagoane) pe care sunt lipite coduri de bare. Aceste coduri sunt scanate, in acelasi timp fiind scanate si codurile de bare de pe nota de receptie. Tranzactia este identificata si confirmata de softul de gestiune.

Depozitarea marfurilor
Marfurile sunt verificate, iar ambalajul lor este recodat, conform procedurilor din firma. In functie de modul de organizare a marfurilor, acestea primesc coduri noi care vor fi memorate in computer. Fiecare raft sau sector va primi si el o eticheta cu cod de bare, de asemenea introdus in computer. Prin acest cod de bare se identifica locatia si continutul raftului. Computerul "memoreaza" toate datele si completeaza campurile de programul folosit (un ERP - Enterprise Resource Planning, mai mult ca sigur).

Productia sau prelucrarea
Daca sunteti o companie de productie, atunci codurile de bare sunt mai mult decat un instrument util: sunt chiar mana cereasca! Organizate eficient in depozit, marfurile ce reprezinta materia prima sunt solicitate de departamentul de productie. O scurta privire in computer si, in cateva secunde, materiile prime dorite sunt identificate si livrate.

Sfatul nostru
In cazul in care materiile prime sunt trimise la productie, va recomandam sa scanati atat codurile de bare de pe raft, cat si cele de pe ambalajul materiei prime. In acest caz faceti o dubla identificare, dar puteti si sa scadeti automat din gestiune marfurile livrate. O simpla sincronizare a cititorului de coduri de bare cu programul de computer si stocul se actualizeaza instantaneu!

Controlul calitatii
Etichetate cu coduri de bare pe banda de productie, marfurile finite sunt trimise la controlul calitatii. Fiecare cod de bare este scanat, iar produsele care corespund se duc catre ambalare. Celelalte sunt returnate productiei, codul de bare fiind retinut de computer si urmarit in procesul de reconditionare sau refinisare.

Ambalarea marfurilor
Trecute de controlul calitatii, marfurile sunt ambalate conform procedurilor. O noua eticheta cu un nou cod de bare este lipita pe ambalaj, acest nou cod de bare continand descrierea produsului si datele de identificare ale acestuia. Aceste date vor fi trecute si in avizul de insotire a marfurilor.

Depozitarea produselor finite
Mai mult ca sigur, intre ambalare si livrare exista un anumit timp. Cu cat acesta este mai mic, cu atat sunteti mai eficienti. Oricat de mic ar fi insa acest timp, tot trebuie sa depozitati produsele finite intr-un loc bine ales, in functie de caracteristicile marfurilor. In depozitul de produse finite, marfurile sunt aranjate ca in cazul materiilor prime. Produsul are deja cod de bare, mai trebuie doar ca raftul sa primeasca un cod de bare corespunzator, introdus in computer.

Livrarea produselor finite
Nimic nu poate fi mai simplu! La primirea comenzilor, computerul indica locatia produselor solicitate. Lucratorul din depozit nu trebuie decat sa se duca la locatia respectiva, sa confrunte codul de bare cu cel din aviz si sa efectueze livrarea. In functie de contractele cu diversii clienti sau furnizori, pe avizul de expeditie sunt lipite etichetele cu codurile de bare ce contin informatii complete privind produsele livrate.

Cele 10 avantaje ale utilizarii codurilor de bare in logistica

In logistica si achizitii, codurile de bare sunt pasaportul trecerii de la haos la o organizare atenta si eficienta. Este adevarat, costurile operationale initiale sunt semnificative, dar avantajele ulterioare sunt realmente imense. Iata doar zece dintre ele:
1. Control total al receptiei si stocurilor de materii prime,
2. Eliminarea lipsei de materii prime care pot opri productia,
3. Posibilitatea planificarii din timp a achizitiilor,
4. Monitorizarea fluxului de productie,
5. Monitorizarea calitatii produselor finite,
6. Accesul instantaneu la date privind productia,
7. Cresterea productivitatii,
8. Control eficient al marfurilor finite depozitate sau livrate,
9. Reducerea stocurilor ineficiente de materii prime,
10.  Livrari rapide si fara erori nedorite.

Daca la aceste 10 avantaje adaugati si posibilitatea de a preveni furturile si scaderea semnificativa a costurilor cu personalul, atunci este evident ca trebuie sa apelati la codurile de bare chiar de azi. O sa va felicitati pentru aceasta decizie in fiecare zi de activitate ca responsabil de achizitii sau logistica.



căutare personalizată






RSS 2.0 - Campeanu.ro Flux RSS | Ajutor

E-@ltfel Romania | Marketing online | Controlul si reducerea costurilor | Corespondenta de afaceri | Strategii de vanzari | Stirea zilei | Bilete avion ieftine | Sport