Studiu: consumul de orez alb duce la diabet



Tags: Studiu: consumul de orez alb duce la diabet, diabet de tipul 2, medicamente, British Medical Journal



Consumul ridicat de orez alb ar genera un risc mai ridicat de imbolnavire de diabet de tipul 2, potrivit unui studiu efectuat de o echipa de cercetatori americani, informeaza site-ul MaxiSciences.

Peste doua milioane de persoane sufera de diabet de tipul 2 in Franta. La acestia se adauga 500.000 de persoane care nu si-au descoperit inca aceasta maladie. Potrivit specialistilor, incidenta bolii ar fi totusi in crestere constanta si necesita efectuarea de cercetari pentru identificarea factorilor de risc. Astfel, oamenii de stiinta au descoperit ca unul din acesti factori de risc este consumul ridicat de orez alb.

Doctorul Qi Sun si colegii sai de la Harvard School of Public Health au analizat rezultatele a doua studii efectuate in China si Japonia si a altor doua realizate in Statele Unite si Australia. Analizand datele colectate de la peste 350.000 de persoane, au ajuns la concluzia ca un consum mare de orez alb prezinta riscul de imbolnavire de diabet. Orezul nu trebuie consumat in fiecare zi, este bine sa fie mancat o data sau de doua ori pe saptamana, a spus Qi Sun citat de Daily Mail.

Totusi, acest lucru nu este o noutate pentru cercetatori, deoarece consumul de orez este asociat cu un indice ridicat al glicemiei. Acest indice este estimat in functie de viteza la care nivelul de glucoza creste in sange dupa ce s-a consumat orez. in comparatie cu orezul negru care genereaza o crestere lenta a glicemiei, orezul alb are un efect de crestere rapida a glucozei in sange. De asemenea, orezul alb fiind mai rafinat si, prin urmare, prelucrat, pierde numeroase substante nutritive, precum fibrele sau magneziul, care ajuta in mod normal la prevenirea aparitiei diabetului.

Aceste rezultate publicate in British Medical Journal sunt departe de a-i convinge pe toti specialistii, care spun ca nu exista nicio dovada reala ca orezul alb consumat in exces ar duce la diabet. Catherine Collins, medic la Spitalul St George's din Londra, afirma ca studiul a permis stabilirea unei legaturi intre consumul mare de orez alb si riscul crescut de diabet in randul populatiilor asiatice. Dar, rezultatele nu pot fi extinse si la alte tari in care orezul constituie o mica parte din alimentatie. Deci, in aceste tari trebuie identificati alti factori de risc.

Sursa: www.agerpres.ro


căutare personalizată






RSS 2.0 - Campeanu.ro Flux RSS | Ajutor

E-@ltfel Romania | Marketing online | Controlul si reducerea costurilor | Corespondenta de afaceri | Strategii de vanzari | Stirea zilei | Bilete avion ieftine | Sport