Tags: reciclare, hartie, recuperare, refolosire, taxa ecologica, mediu, ambalaje, copacul de hartie



Putin + putin = mult

Recuperand hartia, salvati padurea. Si multi bani!

In urma cu 20-30 de ani, campaniile celor 3R (recuperare, reconditionare, refolosire) ne-au adus, efectiv, in pragul crizelor de nervi. Astazi, dupa 18 ani de libertate, in plina economie de piata, realizam ca, totusi, dorinta... partidului de a recupera si refolosi totul nu era deloc absurda. Mai ales in conditiile in care se pot economisi sume semnificative.

Analiza situatiei existente

Angajatii dumneavoastra pregatesc in fiecare zi rapoarte si dosare, veritabile brosuri tiparite nu intr-o tipografie traditionala, ci cu ajutorul imprimantei. Dupa ce aceste documente si-au indeplinit "misiunea", ele ajung, in cel mai fericit caz, in arhive, mai mult sau mai putin secrete, in functie de informatiile continute. In 85% din cazuri, spun specialistii, munca noastra pe... hartie ajunge in topul de ciorne sau intr-un spatiu neamenajat special, dar cunoscut de toti ca fiind "locul unde se arunca hartia folosita". De aici si pana la pubela nu mai e decat un pas, iar dumneavoastra ati ramas doar cu cheltuiala initiala, cand ati achizitionat zecile de cutii cu hartie de copiator.
Situatia se repeta si in cazul ambalajelor din hartie sau a cartoanelor folosite in activitatea de zi cu zi (impachetare, coletarie). Alti bani aruncati pe fereastra, cand, cu un efort minim, puteti recupera o parte din ei. E adevarat, nu e vorba de sume imense, luate individual, dar, adunate reprezinta mici averi!

Declaratie
Cu totii contribuim la aceasta distrugere! O persoana "consuma" anual aproximativ 65m3 de lemn - transformati in 320 kg hartie (ziare, reviste, ambalaje, documente de birou).
www.copaculdehartie.ro

Strategia de reducere a costurilor

Niciodata nu a fost mai simplu! Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa stabiliti o regula interna prin care toti angajatii sa fie obligati sa depuna hartia intr-un loc dedicat. Incheiati apoi un acord cu o firma ce preia maculatura sau desemnati un om care sa se ocupe de acest lucru si gata, impuscati doi iepuri dintr-o lovitura:
- recuperati o parte din banii investiti in hartie, cartoane si ambalaje,
- contribuiti la pastrarea echilibrului in natura, stiind ca fiecare tona de hartie reciclata salveaza 17 copaci maturi.

Atentie la documentele "strict secret"!
Spionajul industrial nu mai este demult o amenintare indepartata. Sute de proiecte de milioane de euro s-au transformat in esecuri lamentabile pentru ca o bucata de... hartie a ajuns in mainile concurentei. Pare greu de crezut, dar in multe tari exista detectivi angajati de companii pentru a cauta in... maculatura concurentilor de pe piata. Nu glumiti cand e vorba de documente "classified", cum spun americanii, si treceti-le, inainte de a le da spre reciclare, prin distrugatorul de documente. Din ceea ce rezulta se mai pot face, eventual, doar... confeti.

Pentru a avea totusi un ordin de marime, e bine sa stiti care sunt preturile de pe piata maculaturii. In functie de centrul de colectare cu care lucrati, puteti obtine, pe kilogramul de hartie/carton, un pret ce variaza intre 0,05 lei si 0,20 lei. Putin, dar daca aveti 100 de angajati si fiecare produce un minimum de 500 kg de hartie pe an, rezulta aproape 2.500 de euro, bani cu care puteti organiza o mica activitate de teambuilding. In cazul in care lucrati cu un volum mult mai mare de hartie, este clar ca economiile sunt mult mai importante. Peste toate, insa, ganditi-va si la celalalt beneficiu: recuperand hartia, salvati padurea! Si nu este doar un slogan comunist, ci o realitate a zilelor noastre.

Actionati ACUM!
Stabiliti o procedura interna de recuperare a hartiei si organizati un spatiu unde aceasta poate fi colectata. Incheiati un parteneriat cu un centru de colectare sau, daca doriti sa intrati intr-un proiect profitabil doar social, nu si material, apelati la
www.copaculdehartie.ro .

Centre de colectare a maculaturii

Celuloza si otel SRL
Str. J. P. Marat, nr. 8, Timisoara
Tel: 0256/215055

COMAT Valcea SA
Str. Stolniceni, nr. 17, Ramnicu Valcea
0250/735521

AMPLITECNA SA
Sos. Andronache, nr 201 Bis,
Bucuresti, sector 2
Tel: 021/2301293

CAMI COMEXIM SRL
Str. Darmanesti nr. 16,
Bucuresti, sector 1
Tel: 021/2694200

Remat Vrancea SA
Str. Milcov, nr. 38, Focsani
Tel: 0237/227126

(articol aparut in newsletterul Profit editat de Rentrop&Straton)



căutare personalizată






RSS 2.0 - Campeanu.ro Flux RSS | Ajutor

E-@ltfel Romania | Marketing online | Controlul si reducerea costurilor | Corespondenta de afaceri | Strategii de vanzari | Stirea zilei | Bilete avion ieftine | Sport