Tags: M2M, tehnologia informatiei, IT, Orange, reducerea costurilor, controlul costurilor, forta de vanzari, automatizare, controlling, Machine-to-Machine



La vremuri noi, tehnologii noi!

M2M sau masina de facut profit!

Daca pana in urma cu cativa ani intrebarea principala era: “cine a fost mai intai: oul sau gaina?”, acum lucrurile s-au schimbat. Intrebarea a tinut pasul cu noile tehnologii si a devenit: “Cine a fost mai intai: omul sau masina?”. Pentru afacerea dumneavoastra, cel mai profitabil raspuns este: masina! Si asta pentru ca noul serviciu M2M lansat de cateva saptamani pe piata este exact ce va trebuia pentru a maximiza profitul firmei dumneavoastra.

Analiza situatiei existente

Din moment ce parcurgeti (fie si in fuga) acest articol, este clar ca sunteti un manager foarte interesat de viitor. Atat de viitorul firmei, cat si de cel personal (oricum, este o stransa interdependenta intre ele, nu-i asa?). Atunci va rugam sa faceti un exercitiu de imaginatie: unde erau tehnologiile informationale in urma cu, sa zicem, 20 de ani? Departe… Cine avea un 486 era un adevarat magician, programele cu care reuseam sa tragem cateva linii pe monitor reprezentau veritabile opere de arta, iar a imprima o foaie de hartie era similar cu o ascensiune pe Everest. Fara masca de oxigen.

Astazi privim totul dintr-un alt unghi. Instrumente ce par desprinse din filmele Star Trek sunt pe birourile noastre. Comunicatiile prin satelit transforma biroul dintr-un spatiu traditional, in care toti angajatii stau in fata computerelor, intr-un spatiu… virtual. Un spatiu in care puteti avea un colaborator in Bahamas, unul in Noua Zeelanda si intreaga echipa in Miami. In vreme ce biroul dumneavoastra este la Bucuresti. Cuvintele “in timp real” ne domina viata profesionala. Totusl este online. Masinile au pus stapanire pe intreg Pamantul si, desi pare un scenariu apocaliptic, nu mai este mult pana cand vor prelua conducerea. Deocamdata au preluat conducerea in topul ideilor de maximizare a profitului.

M2M este o abreviere de la Machine-to-Machine, desi, tot mai des, se foloseste si pentru identificarea tehnologiilor Man-to-Machine, Machine-to-Man, Machine-to-Mobile sau Mobile-to-Machine. Pe scurt, este vorba de un serviciu ce permite comunicarea dintre echipamentele aflate la distanta si aplicatiile la care sunt conectate. De fapt, M2M este o evolutie comerciala a traditionalelor sisteme de control al echipamentelor din domeniul industrial, solutie aplicata cu succes, pentru prima data, de NASA. Adaptata nevoilor companiilor (un rol important l-a jucat compania France Telecom), M2M permite companiilor sa administreze mai usor echipamentele aflate la distanta si sa le integreze cu procesele interne.

Potential
Numai in Europa, potentialul pietei M2M este estimat la 3,5 milioane de echipamente active M2M in 2010. Pentru 2007, sunt asteptate venituri de 4 mld. euro ceea ce, pentru o tehnologie lansata de doar 3 ani, nu-i deloc rau! Specialistii se asteapta ca in alti 3 ani aceasta piata sa ajunga la 8-9 miliarde de euro. Cat priveste Romania, reprezentantii Orange, care au introdus in premiera aceste solutii in tara noastra in aceasta primavara, spun ca sunt in joc zeci de milioane de euro.

Strategia de reducere a costurilor

Pe cat de complicata pare la prima vedere, pe atat de simpla este in realitate aceasta noua tehnologie! Solutia M2M Connect, oferita de Orange Romania, inseamna acces securizat la o platforma solida destinata implementarilor de tip M2M. Aceasta platforma permite si faciliteaza comunicarea intre aplicatiile dumneavoastra si echipamentele cu care aceasta va interactiona (stabilite de dumneavoastra, desigur). Un avantaj major este dat de faptul ca, prin interfata web a platformei se pot consulta rapoarte de trafic si se realizeaza o parte insemnata din managementul solutiei M2M.

Ca mod de functionare, M2M Connect primeste mesajele trimise prin SMS, GPRS, EDGE sau 3G de catre diferitele echipamente si le stocheaza pana cand acestea sunt preluate de aplicatia dumneavoastra. In aceeasi ordine de idei, platforma pastreaza mesajele trimise de catre aplicatie pana la preluarea lor de catre echipamente. Totul fara nici o interventie din partea omului. Doar de aceea se numeste tehnologie Machine-to-Machine!

Mai mult ca sigur, pentru a dezvolta aceasta aplicatie, trebuie sa apelati la o firma de software. Costurile sunt insa minore in comparatie cu economiile importante pe care le realizati!

Declaratie
" Platforma M2M Connect este o premiera pe piata din Romania. M2M este unul din primele 10 programe ca prioritate la nivelul grupului nostru si prin lansarea lui in Romania vrem sa initiem un program de parteneriate cu industria de software romaneasca. M2M inseamna inovatie, inseamna inventarea unui nou mod de a face business", Thierry Millet, Chief Commercial Officer, Orange Romania

M2M Connect de la Orange

Platforma M2M Connect combina solutia de baza M2M (SIM si acces in retea) cu o platforma accesibila prin internet. Pe baza acestei platforme se pot dezvolta aplicatiile verticale. Solutia M2M Connect inlatura o parte din complexitatea unui proces de realizare a unei solutii Machine-to-Machine, fiind, in acelasi timp, o solutie rapida, simpla si accesibila.

Serviciul M2M Connect este destinat, practic, dezvoltatorilor de software si, prin ei, afacerii dumneavoastra. Este disponibil pe baza unui abonament lunar pentru fiecare SIM activat ce are acces la platforma. Conform ofertei Orange, dumneavoastra nu achitati decat contravaloarea mesajelor scrise sau a traficului GPRS, EDGE sau 3G.

M2M: Zone de “acoperire”

Pentru ca tot suntem in sfera tehnologiei informatiei si a comunicatiilor, iata doar cateva zone din aria de “acoperire” a solutiilor M2M:
- supravegherea bunurilor, inclusiv supravegherea video, pentru firmele de curierat si logistica, care pot localiza in timp real stadiul livrarilor, respectiv securitatea bunurilor si imobilelor,
- citirea automata a contoarelor de gaz si electricitate si raportarea automata a consumului inregistrat,
- verificarea parametrilor de functionare (diferite instrumente sau chiar vehicule), in scopul asigurarii unei exploatari eficiente,
- monitorizarea echipamentelor de birou, de la copiatoare pana la computere sau imprimante,
- diminuarea pierderilor in cazul aparatelor de vandut si cresterea performantelor acestora prin administrarea de la distanta,
- posibilitatea de a aduna informatii fara deplasarea pe teren pentru contoare cu taxare in parcari, contoare industriale, controlul lifturilor, unitatilor de aerisire din imobile,
- integrarea cu solutii de tip SFA (Sales Force Automation - automatizarea fortei de vanzari); in acest caz se asigura managerilor si agentilor de vanzari mobilitate totala printr-o interfata mobila a aplicatiilor de birou ce poate fi accesata oricand, oriunde, folosind un dispozitiv mobil.

Declaratie
Cu date fiabile, exacte si transmise la timp, putem acum sa oferim industriei feroviare informatii critice pentru afaceri - putem chiar sa le spunem daca exista frunze pe sine! Sistemul Orange M2M Connect pe care l-am instalat ne ofera acces la informatie aproape in timp real. in trecut, puteam sa obtinem date din vehiculele noastre numai in aproximativ 70% din timp. Cu solutia M2M Connect, rata conectivitatii trece cu mult de 90%. Acest lucru ne permite sa ne planificam mult mai eficient programul zilnic de intretinere, sa optimizam programul personalului nostru si ne ajuta sa gestionam situatiile cu mult mai multa precizie.” Vincent Smedley, Directorul Departamentului Inginerie, Produse Noi, Bombardier Transportation Services

* articol aparut in newsletterul "Reducerea costurilor Non-Stop"


căutare personalizată






RSS 2.0 - Campeanu.ro Flux RSS | Ajutor

E-@ltfel Romania | Marketing online | Controlul si reducerea costurilor | Corespondenta de afaceri | Strategii de vanzari | Stirea zilei | Bilete avion ieftine | Sport