Creditul de nevoi personale: pe la noi si pe la altii



Tags: credite, vreau credit, credite nevoi personale, comisioane credite, plafon, banci



De la modalitatea de calcul al solvabilitatii pana la numarul comisioanelor si formula dobanzii variabile, totul este diferit la bancile din Europa Centrala si de Sud-Est. Avantajul este de partea cealalta a granitelor.

Avem cele mai mari dobanzi la creditele in moneda nationala din zona. Aceasta nu mai este o noutate insa, dupa toate aparentele, beneficiem si de alte avantaje, cum ar fi puzderia de comisioane de toate soiurile sau modalitatea suficient de dezavantajoasa de calcul al dobanzii variabile (marja bancii este de cateva ori mai mare in Romania fata de tari, precum Cehia, Slovacia sau Austria).

Bancile romanesti detin si un record in privinta suprataxarii clientilor: sunt singurele din Europa care aplica un comision de acordare. Daca eternele argumente ale bancherilor, adica rezervele minime mari si inflatia ridicata, pot fi intelese ca o explicatie pentru dobanzile mari, in privinta comisioanelor sau a felului in care bancile trateaza clientii deja nu mai functioneaza. In tari comparabile cu Romania, cum ar fi Cehia si Ungaria, fiecare client are parte de un tratament diferit si, uneori, chiar de oferte personalizate.

In Austria, singurul comision pe care banca il percepe in cazul creditului de nevoi personale are o valoare fixa de 10-20 de euro si este platibil trimestrial, potrivit datelor obtinute de Cotidianul de la grupul Erste Bank. Un sistem asemanator il aplica bancile din Cehia care percep un comision lunar de administrare in valoare de 49 de coroane, adica aproximativ 2 euro. In Ungaria exista un comision de rambursare anticipata, dar si un comision lunar de 0,25%.

In Slovacia, potrivit datelor Erste Bank, incepand cu luna august, creditul de nevoi personale implica plata a doua comisioane: unul lunar si unul platibil la inceput. E vorba despre comisionul de administrare in valoare de 1,99 euro pe luna si despre comisionul de analiza de 13,24 euro.

In Romania, luand in calcul doar exemplul uneia dintre cele mai permisive banci din acest punct de vedere, regasim cel putin patru comisioane. Este vorba despre comisionul de analiza, comisionul de acordare, comisionul de administrare si comisionul de rambursare anticipata. In plus, unele banci, deloc putine, aplica si un comision de risc valutar. Comisionul de acordare este unic in Europa.

In privinta felului in care este calculata dobanda variabila, clientul bancar din Romania este in mod clar dezavantajat nu doar de nivelul ridicat al marjei bancii, ci si de modalitatea in care este tratat de catre institutia de credit. Despre conditii personalizate nici nu se poate pune problema, cel putin deocamdata. Institutiile de credit autohtone au o marja proprie de aproximativ trei ori mai mare decat cea practicata in tari, precum Cehia, Slovacia sau Austria.

Bancile din Ungaria si chiar din Serbia (tara cu o economie considerata mult mai putin sigura decat cea din Romania) utilizeaza numai rate fixe de dobanda. Dupa expirarea perioadei cu dobanda introductorie, austriecii platesc… (continuare in Cotidianul)



căutare personalizată






RSS 2.0 - Campeanu.ro Flux RSS | Ajutor

E-@ltfel Romania | Marketing online | Controlul si reducerea costurilor | Corespondenta de afaceri | Strategii de vanzari | Stirea zilei | Bilete avion ieftine | Sport