Japonia: totul se decide in urmatoarele 48 de ore



Tags: Japonia: totul se decide in urmatoarele 48 de ore, cutremur, Fukushima



Autoritatile japoneze incearca sa opreasca o catastrofa nucleara si sa introduca apa in bazinul reactorului nr. 4 al centralei de la Fukushima, in timp ce numeroase tari, intre care SUA, au cerut cetatenilor lor sa se departeze cat mai mult posibil de centrala, informeaza AFP.

Toate eforturile se concentreaza de acum pe bazinul cu combustibil uzat al reactorului nr. 4 al centralei de la Fukushima, afectat deja de doua incendii si de unde apa s-a evaporat in totalitate, precum si pe cei 35 de milioane de locuitori ai capitalei nipone.

Declansarea procesului de fuziune a combustibilului nuclear ar putea antrena emisii de radiatii de aceeasi amploare ca si cele inregistrate in catastrofa de la Cernobal, potrivit expertilor.

Bazinul reactorului nu mai contine apa, ceea ce are ca efect un nivel "extrem de ridicat" de radiatii, a declarat miercuri seara presedintele Autoritatii americane de reglementare nucleara (NRC), Gregory Jaczko.

O prima incercare de a arunca apa in bazin dintr-un elicopter a esuat din cauza nivelului prea ridicat de radioactivitate deasupra zonei. Joi, angajati ai operatorului Tokyo Electric Power (Tepco), ajutati de pompieri si politisti, urmeaza sa incerce sa ajunga la rezervor cu un camion cisterna dotat cu un tun de apa.

in Franta, Institutul de protectie impotriva radioactivitatii si de siguranta nucleara (IRSN) a apreciat ca urmatoarele 48 de ore vor fi cruciale. Tepco va incerca de asemenea sa restabileasca curentul electric ce alimenteaza sistemele de racire ale centralei, care au fost toate afectate de seismul si tsunamiul produse vinerea trecuta.

Ca urmare a gravitatii situatiei, imparatul Japoniei Akihito s-a adresat miercuri natiunii pentru prima data intr-o situatie de criza de la acensiunea sa la tron, in 1989.

Akihito s-a declarat "profund preocupat de situatia de la centrala nucleara" si si-a manifestat sprijinul pentru echipele de salvare si familiile victimelor celui mai puternic seism din istoria Japoniei si ale tsunamiului care a urmat.

In fata amenintarii unui accident nuclear major, cele mai multe ambasade le-au recomandat cetatenilor lor sa se indeparteze de zona si sa se replieze spre sud, in regiunea Osaka, sau sa paraseasca Japonia. Ambasada SUA a stabilit zona de risc la 80 km in jurul centralei.

Directia vantului ar urma sa indrepte joi spre Oceanul Pacific emisiile radioactive de la centrala. in China, mesaje alarmante au fost trimise pe internet si prin SMS, dar autoritatile au asigurat ca nici un nivel anormal de radioactivitate nu a fost detectat in tara.

Teama este resimtita pana in Europa occidentala, la aproximativ 10.000 km; in Germania si Franta s-a inregistrat o crestere a... citeste tot articolul in Agerpres


căutare personalizată






RSS 2.0 - Campeanu.ro Flux RSS | Ajutor

E-@ltfel Romania | Marketing online | Controlul si reducerea costurilor | Corespondenta de afaceri | Strategii de vanzari | Stirea zilei | Bilete avion ieftine | Sport