Tags: Analizele Manager.ro: Silicon Valley - cum se scrie codul succesului, Apple, Microsoft, Facebook, Adobe, Google



Programatorii batrani spun ca, in viata, trebuie sa te ghidezi dupa urmatoarea linie de cod: "On error resume next". Silicon Valley asta face de aproape 100 de ani. Foarte multi tineri antreprenori au iesit pe usa din dos, fara bani si fara glorie. Cativa au revolutionat lumea. Si se inghesuie in Topul Forbes.

"Aveti bere buna si ieftina. Programatori, la fel..." Asta mi-a marturisit acum aproape 10 ani un prieten american. Romania este, sa o spunem cu mandrie, un bazin de recrutare pentru cele mai importante firme de software din lume. Insa nici un guvern nu a reusit sa exploateze acest lucru. In loc sa avem un Silicon Valley al nostru, ne uitam la muntii de silicoane din ziarele cu fete la pagina 3 si 5. Intotdeauna impara. Asta ca sa dea cu rest. Asa cum ii da si industriei IT din acest mirific spatiu carpato-danubiano-pontic.

Am pierdut multe trenuri dupa 1989. Vom pierde, probabil, si mai multe in anii ce vin. E pacat. E ca si cum ai avea un copil foarte dotat, cu ureche muzicala, si refuzi sa faci eforturi pentru a-i cumpara o vioara. Ca rusii au demarat un Silicon Valley al lor, nu e o surpriza. Despre marele vecin de la Est orice se poate spune, doar ca nu le are cu tehnologia, nu. India e, de multa vreme, destinatia favorita a americanilor si englezilor. Mai ales ca vorbitorii de engleza sunt la tot pasul. Mai nou, programatorii nostri, in lupta lor de obtinere a unui job mai bine platit in Canada, se lovesc de concurenta acerba a vietnamezilor si argentinienilor. E clar ca incepem sa pierdem un avantaj pe care o facultate excelenta, cea de Automatica, ni l-a garantat un sfert de secol. Insa fara eforturi din partea celor ce pot face lucrurile sa se miste, la nivel inalt, legislativ si administrativ, totul e doar o intepatura de albina pe trompa unui elefant.

Manager.ro va propune o analiza atenta a industriei IT din SUA, facuta la fata locului. Saptamana viitoare vom lua, in fiecare zi, cate un nume greu din Silicon Valley. Vom incerca impreuna sa aflam cum au trecut peste criza recenta companii precum Apple, Microsoft, Facebook, Adobe, Google. Cum au aparut pe piata. Cum s-au diferentiat de concurenta. Ce au inventat. Ce au ratat. Ce fel de marketing fac. Cine e in spate, cu ideile si cu banii. Care sunt planurile de viitor. Saptamana viitoare, voi fi pentru dumneavoastra, hai-hui prin Silicon Valley. Nu va indepartati de calculatoare!


căutare personalizată






RSS 2.0 - Campeanu.ro Flux RSS | Ajutor

E-@ltfel Romania | Marketing online | Controlul si reducerea costurilor | Corespondenta de afaceri | Strategii de vanzari | Stirea zilei | Bilete avion ieftine | Sport